Probleme la primăria lui Vanghelie. S-ar putea DIZOLVA şi consiliul local?

09 Iul 2015
Probleme la primăria lui Vanghelie. S-ar putea DIZOLVA şi consiliul local?
Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis marţi în judecată de către procurorii DNA. În cauză se vorbeşte de o mită de peste 30 milioane de euro. Două zile mai târziu, preşedinte PSD Sector 5, i-a criticat pe membrii Consiliului Local din sectorul 5 care au hotarat ca institutia sa nu se constituie parte civila in procesul intentat primarului suspendat, Marian Vanghelie. Mai mult, acesta solicită Prefectului anularea mandatelor a 8 consilieri locali ai PSD.

"Solicit pe aceasta cale prefectului Capitalei sa anuleze imediat mandatele celor 8 consilieri locali exclusi din PSD, de la Primaria Sectorului 5, care alaturi de consilierii locali PNL fac parte din grupul infractional condus de primarul suspendat Marian Vanghelie. Conform rechizitoriului DNA, acesti consilieri au sustinut devalizarea bugetului sectorului 5 cu zeci de milioane de euro si s-au opus cererii ca acest Consiliu Local sa se constituie parte civila in procesul pentru recuperarea prejudiciului, un gest de neaceptat pentru locuitorii sectorului 5, in opinia mea. Prefectul Capitalei trebuie sa respecte legea", a precizat Cristian Rizea, preşedinte PSD Sector 5, în cadrul unui comunicat de presă. 

Ar putea ajunge primăria lui Vanghelie în situaţia de a nu mai avea consiliu local? Potrivit legii, sunt trei cazuri în care se poate ajunge aici, unul dintre ele fiind şi situaţia în care numărul consilierilor se reduce sub jumătate plus unu. Potrivit site-ului primăriei sectorului 5, 27 de consilieri locali au fost aleşi în 2012. Dintre aceştia, 9 sunt de la PSD, 8 de la PNL, 5 de la PDL şi 4 de la PPDD.

An cu ghinion pentru primari


În ultimul an, zeci de primari au avut probleme cu legea. De la primării de comune, până la primării de municipii, edilii au fost fie reţinuţi preventiv, fie plasaţi în arest la domiciliu. 

Astfel, de la Marian Vanghelie, primar al Sectorului 5 din Bucureşti, până la Radu Mazăre, primar al Constanţei, la edilii din Iaşi, Piteşti sau Ploieşti, lista pare să nu se mai termine. Nici oraşele mici nu par să se simtă mai bine: Miercurea Ciuc, Năvodari, Rădăuţi, Recaş, Gheorgheni, sunt doar câteva dintre zonele unde primarii au probleme cu legea.

Oraşul Rădăuţi din Judeţul Suceava a reuşit preformanţa de a ajunge un caz unic în România, acolo dizolvându-se şi consiliul local. Timp de o lună, oraşul Rădăuţi a rămas, practic, fără conducere.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră