PRIMELE DECLARAŢII. Ce spune mama lui Boicea Luigi Constantin, susţinător ISIS: “era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia“

09 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
PRIMELE DECLARAŢII. Ce spune mama lui Boicea Luigi Constantin, susţinător ISIS: “era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia“

 „El e doar un copil îndrăgostit de o religie şi atât. Nu ştim dacă a trecut la extrem. Şi cu diabetul. Era supărat. Poate s-a refugiat acolo, a zis că şi-a găsit liniştea. Poate l-au racolat alţii. Nu ştiu”, a spus aceasta.  Mama tânărului a adăugat: „Imamul nu trebuia să-l primească în primul rând pentru că e minor. Are 17 ani şi am înţeles că s-a botezat. El de ce a fost de acord? Acum spune că ei nu au treabă. Adică nu ştie de ce venea copilul meu vineri la moschee şi cu cine pleca de acolo? Poate sunt alţii în spatele moscheei. Copilul meu nu are nicio vină pentru că era racolat de alţii”, susţinut femeia. 

  „Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal“

Întrebată dacă băiatul ei vorbea cu un tânăr din Siria, mama lui a răspuns: „Asta nu ştiu. Vă daţi seama, eu nu aveam acces la calculatorul lui. Nu ştiam parola, nu ştiam nimic. Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia. În rest era ok. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis, mami mi-am găsit liniştea acolo. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez”.

Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă a fost reținut, marți seara, pentru 24 de ore de procurorii DIICOT. El va fi supus astăzi  unei expertize psihiatrice la INML, pentru a se vedea dacă el se află în deplinătatea facultăților mintale, relatează Agerpres citând surse judiciare. 

   Ce spune bunicul „micului jihadist“

Familia elevului a afirmat că acesta a renunţat în urmă cu doi ani la religia creştin-ortodoxă şi a trecut la cea islamică şi că mergea frecvent la ”o biserică musulmană”.  „Am aflat de doi ani, de atunci ştiu povestea, că s-a dus la biserica asta. Se ducea acolo, eu de unde să ştiu ce făcea... se închina. Am aflat că o ţine într-una aşa, că face 18 ani şi că pleacă la Israel. De azi dimineaţă, de la şase sunt terminat. Strâng actele, cărţile (n.r. - procurorii). Ne zicea că îi place şi tot neamul a încercat să îl convingă să renunţe, dar nu voia. Ştiam că se duce de doi ani la o biserică şi ziceam că decât vagabont prin curte, mai bine se duce la o biserică, dar habar nu aveam ce biserică. Abia am aflat că e musulmană”, a declarat bunicul elevului.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, suspectul B. L. C., a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări și incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o“, susţin procurorii DIICOT. 

Cu ocazia percheziţiei domiciliare au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice. Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalitatii Organizate. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii“.

Cine este Boicea Luigi Constantin, liceanul de 17 ani din Craiova reţinut pentru propagandă jihadistă

 Boicea Luigi Constantin, liceanul de 17 ani din Craiova reţinut astăzi pentru propagandă jihadistă, avea de mai bine de doi ani un blog intitulat Gada Islamică, pe care a postat detalii despre convertirea sa la islamism şi numeroase pasaje din Coran. Puştiul săltat de DIICOT a jucat fotbal la Şcoala „Gică Popescu“ până la vârsta de 14 ani. Serviciul de Informaţii, prin vocea purtătorului de cuvânt, susţine că serviciul avea cunoștință de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova.

„Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost (...) şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul“, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat şi o fotografie cu el.

Tânărul ridicat de procurorii DIICOT în această dimineaţă povesteşte, în limba arabă, cum a devenit musulman. „Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă", spune tânărul. 

Ce spune SRI

Un tânăr de 17 ani din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, a fost ridicat, marţi, de procurorii DIICOT şi dus la audieri. Elev la un liceu din Craiova, tânărul este acuzat că a promovat pe Internet mai multe filmuleţe cu decapitări făcute de gruparea ISIS. Băiatul a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat că SRI avea cunoștință de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă și a furnizat toate informațiile autorităților competente.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră