Preşedintele Iohannis l-a "eliberat" pe Coldea. A semnat şi eliberarea din funcţie, şi trecerea în rezervă

17 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Preşedintele Iohannis l-a "eliberat" pe Coldea. A semnat şi eliberarea din funcţie, şi trecerea în rezervă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Florian Coldea - eliberarea din funcție a acestuia și trecerea sa în rezervă.

"Este bine că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în sistemul de securitate națională", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Totodată, preşedintele a opinat că nu este bine ca serviciile secrete să se amestece în politică şi nici politicienii în activitatea serviciilor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că Parlamentul trebuie să aibă un control "puternic, dar nu partinic" asupra serviciilor de informații.

Șeful statului a subliniat că, în opinia sa, pentru ca serviciile secrete și politicienii să-și facă treaba bine, este importantă trasarea "a cel puțin două linii roșii".

"Una se referă la felul cum se relaționează serviciile secrete la politicieni, la politică sau, mai simplu spus, dacă e bine sau nu e bine ca serviciile secrete să se amestece în politică. Acest lucru trebuie foarte bine clarificat. Părerea mea, că nu este bine să fie lăsate serviciile secrete să se amestece în politică. A doua linie roșie trebuie să definească cât de mult și cum se pot implica politicienii în treaba serviciilor secrete sau, în traducere liberă, cum e cu politizarea serviciilor secrete. După părerea mea, nici aceasta nu este bună. Dacă vrem să avem servicii secrete puternice care-și fac treaba bine și politicieni care sunt liniștiți și mulțumiți de felul cum relaționează serviciile secrete, este clar nevoie de un control parlamentar efectiv, eficient și transparent. Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic", a spus Iohannis.

Preşedintele a adăugat că nu se poate ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul parlamentar asupra serviciilor, precizând că pentru acest lucru este nevoie de "negocieri puternice" între Putere și Opoziție.

"Este nevoie să se implice și unii, și alții în aceste comisii, fiindcă, o dată sunt unii la Putere, peste câțiva ani sunt alții la Putere, dar serviciile secrete rămân, procedurile rămân. Și, în definitiv, cred că toți românii își doresc ca serviciile secrete să fie bine conduse și să garanteze partea lor de securitate națională. Aceste lucruri ar fi bine să le ia în discuție noul Parlament și să le lămurească", a arătat Iohannis.

Președintele a mai arătat că noul Parlament are "multă treabă" în domeniul securității naționale.

Generalul Florian Coldea, prim-adjunct al șefului Serviciului Român de Informații, urma să fie trecut în rezervă, după ce a solicitat directorului instituţiei sale, Serviciul Român de Informaţii, eliberarea sa din funcţie.

Informaţia a fost confirmată de SRI, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

În comunicat se precizează că "prim-adjunctul directorului a solicitat directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie".

Coldea a prezentat motive "care ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, directorul SRI a solicitat preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de prim-adjunct al directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, directorul SRI".

Comunicatul mai precizează că, în urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea.

"În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, NU au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea", se arată în comunicat.

Redăm integral conţinutul acestui comunicat:

COMUNICAT
În urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spaţiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar şi alte aspecte care ţin de activităţile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menţionăm că s-a desfăşurat o investigaţie complexă, minuţioasă, cu privire la toate afirmaţiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare şi au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o şedinţă a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcţie a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcţie şi punerea la dispoziţia şi nevoile instituţiei, după aproape 12 ani de când exercită această funcţie. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a activităţii instituţiei. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Preşedintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuţiile funcţiei de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI îşi reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituţiile naţionale şi internaţionale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate naţională şi protejarea cetăţenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce priveşte transparentizarea instituţională şi respectarea procedurilor de evaluare şi control intern.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră