Iohannis, la Casa Albă. Conferința de presă - VIDEO

09 Iun 2017
Iohannis, la Casa Albă. Conferința de presă - VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a ajuns, vineri, la Casa Albă, unde se întâlnește cu omologul său american, Donald Trump. Șeful statului va semna în cartea de onoare de la Casa Albă și va avea convorbiri tete-a-tete și oficiale cu președintele american.

Trump l-a condus pe Iohannis în Biroul Oval. Preşedintele american a salutat parteneriatul strategic dintre cele două ţări. "Sunteţi un aliat adevărat, o ţară minunată şi avem o relaţia minunată. Relaţia noastră e din ce în ce mai bună", a spus Donald Trump.

"E o mare onoare să vă primesc. Un aliat adevărat", a mai spus preşedintele american.

Ulterior, în jurul orei 21.45, ora României, cei doi oficiali au susținut o declarație de presă comună. 

_____________________

Discursul lui Donald Trump

"Domnule președinte Iohannis,

Vă mulțumesc că sunteți aici. Este o onoare să primesc la Casa Albă un prieten atât de bun al Americii.

Poporul român şi cel american au foarte multe lucruri în comun - dragostea de libertate, culturi puternice,tradiții bogate.  Relaţia dintre cele două state se întinde de peste un secol, dar azi sărbătorim parteneiratul nostru strategic, început cu 20 de ani în urmă. Acest parteneriat acoperă diverse domenii, cu legături militare, economice și culturale. Iar astăzi facem ca aceste legături să devină și mai puternice.

Vizita dvs vine într-un moment important, nu doar în ceea ce privește parteneriatul nostru, ci și pentru toate naţiunile responsabile din lume.

Tocmai am revenit dintr-o călătorie istorică în Europa și Orientul mijlociu, în care am lucrat pentru întărirea alianțelor noastre și dezvoltarea unor noi prietenii, pentru a uni pe toți oamenii civilizaţi în lupta contra terorismului.

Nicio naţiune civilizată nu poate permite o asemenea violență sau să permită răspândirea acestei ideologii malefice. M-am adresat unei adunări la care au participat peste 50 de lideri musulmani, o întâlnire unică în istoria națiunilor. Lideri cheie din regiune au fost de acord să înceteze să susțină terorismul. De orice natură ar fi această susținere, financiară, militară sau chiar morală.

Din păcate, națiunea Qatarului a fost, din punct de vedere istoric, un fondator al terorismului, la un nivel foarte înalt. În cadrul acestei întâniri lideri națiunilor s-au reunit și mi-au cerut să combatem Qatarul în privința acestui comportament.

Am trebuit să luăm o decizie, vom alege drumul mai lung sau o necesară și dură acțiune. Trebuie să oprim finanțarea terorismului!

Am hotărât, alături de Secretarul de Stat, de marii noștri generali și oameni din armată, că a sosit timpul să cerem Qatarului să oprească finanţarea terorismului.

Fac apel către toate naţiunile să oprească imediat sușinerea terorismul. Nu mai învățați oamenii să ucidă alți oameni! Nu le mai umpleți mințile cu ură și intoleranță!

Nu voi numi aceste state, dar nu am terminat cu rezolvarea acestei probleme, dar o vom rezolva! Nu avem altă alegere: Aceasta reprezintă prioritatea mea majoră, pentru că prima mea îndatoriree ca preşedinte este să asigur siguraţa poporului american. Pe tot timpul campaniei mele electoratle am pus accentul pe lupta contra terorismului şi voi continua să fac la fel.

Pentru a face lucru trebuie oprită finanţarea terorismului, să oprim predicarea urii și să oprim omorurile!

Dorim ca statul Qatar să revină în rândul țărilor responsabile. Cerem Qatarului, dar și celorlalte națiuni din regiune să facă mai mult și s-o facă mai repede!

Vreau să mulțumesc Arabiei Saudite şi prietenului meu, Regele Salman, și tuturor statelor care au participat la acest summit istoric. A fost un summit cu adevărat istoric, nu a existat ceva asemănător și, probabil, nici nu o să mai fie. Să sperăm că va fi începutul pentru oprirea finanţării terorismului, totodată începutul sfârşitului terorismului.

Nu mai finanţaţi terorismul!

De asemenea, vreau să mulţumesc poporului român pentru tot ceea ce a făcut şi pentru contribuția sa la apărarea comună, pentru lupta împotriva acestei amenințări malefice a terorismului.

Au propriile lor dificultăți și au făcut foarte multe în această privinţă. România e un membru important al coaliţiei statelor pentru înfrângerea Statului Islamic. Este cel de-al patrulea stat ca număr al trupelor dislocate în Afganistan. 23 dintre cetăţenii voştri au plătit cu preţul vieții la această luptă şi America onorează sacrificiul lor.

Vreau apreciez capacitatea de conducător a președintelui Iohannis, şi angajarea sa, după ce România a decis să crească contribuţia bugetului apărării de la 1.4% la peste 2% din PIB. Sperăm că şi celelalți aliați din NATO să urmeze exemplul României şi să-şi plătească partea ce le revine în mod echitabil din costul apărării

Datorită acţiunilor noastre banii încep să vină la NATO, alte state încep să realizeze că a venit timpul să îşi respecte obligaţiile.

Împreună putem face faţă provocărilor din lume.

Apreciez eforturile pentru lupta contra corupţiei şi apărarea statului de drept, mediu în care investiţiile pot înflori, abia astept să înflorim aceste legături economice şi culturale dintre noi. Românii au făcut contribuţii foarte importante, printe ele premiul Nobel lui Elie Wiesel, săptămâna aceasta comunitatea evreiască din SUA i-au acordat preşedintelui Iohannis înaltă distincţie pentru munca sa.

Viitoarele relaţii dintre România şi SUA sunt luminoase, vă mulţumesc pentru conducerea dvs şi că aţi venit aici, abia aştept să întărim relaţiile cu poporul dvs, relaţia a fost bună dar acum e mai puternică ca niciodată”.

_______________________

E vremea complimentelor, la începutul discursului său, susținut în limba engleză, Klaus Iohannis i-a mulțumit lui Donald Trump pentru "minunata vreme din timpul acestei întâlniri", sperăm ca Trump să n-o fi înțeles ca un reproș pentru retragerea din Tratatul de la Paris.

De asemenea, Iohannis a pomenit, de două ori cel puțin de "puternicul spirit cu care conduce Statele Unite".

Iohannis este de părere că SUA și UE ar trebui să se întărească reciproc, iar statele membre NATO trebuie să îndeplinească solicitarea președintelui Trump de a mări bugetul plătit.

Jurnaliștii americani par să fie mai interesați de părerea lui Trump despre audierea lui fostului director al FBI, James Comney, decât despre "puternicul parteneriat româno-american".

Iohannis pare să fie de acord ca țările membre NATO să plătească retroactiv contribuțiile datorate până acum.

Nu s-a discutat despre ridicarea vizelor pentru cetățenii români, dar se promite ferm că acest subiect va fi abordat cu certitudine în viitor.

Iohannis spune că în relația cu Rusia ar trebui să predomine dialogul, dar pe poziții ferme, care să conducă la o soluție privind amenințarea din partea acestui stat.

Trump spune că va susține lupta împotriva corupției din România, și în special pe președintele Iohannis , "un președinte popular și puternic".

"Noi susţinem foarte puternic lupta anticorupţie. Ştim tot ce se întâmplă acolo şi preşedintele Iohannis va câştiga această luptă, are susţinerea noastră. Sunt mulţi investitori americani care investesc acolo", a afirmat Trump. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră