Fraude de peste 230 de milioane de euro din fonduri europene în România. Giovanni Kessler, preşedintele OLAF: „Trebuie să lucrăm împreună!“

21 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Fraude de peste 230 de milioane de euro din fonduri europene în România. Giovanni Kessler, preşedintele OLAF: „Trebuie să lucrăm împreună!“

 

„Sunt aici astăzi și mâine pentru a mă întâlni cu autoritățile române. Am început aceste întâlniri cu DLAF (Departamentul pentru Lupta Antifraudă — n.r.), din motive evidente, instituția a fost și este punctul nostru de referință, partenerul nostru principal în România pentru munca noastră comună. DLAF este modelul de succes al strategiei antifraudă din România", a declarat Giovanni Kessler, la finalul unei întâlniri pe care oficialul european a avut-o cu reprezentanții Departamentului pentru Lupta Antifraudă, ai Cancelariei prim-ministrului, Direcției Naționale Anticorupție, ai Ministerului Justiției și ai altor ministere și instituții publice.

"Antifrauda și anticorupția nu sunt doar problemele investigatorilor sau procurorilor și judecătorilor, elemente importante ale strategiei antifraudă. Strategia trebuie să schimbe lucrurile, o situație care nu este chiar pozitivă în România și în alte țări. Dacă încercăm să facem o societate mai bună, fără fraudă și corupție, o sarcină nu foarte simplă, dar posibilă, trebuie să lucrăm împreună", a subliniat Kessler, care a apreciat eforturile și rezultatele obținute până acum.

Date dezolante despre fraudarea fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2007- 2013 vin de la Oficiul European de Luptă Antifraudă. Instituţia a constatat suspiciuni de fraudare a banilor europeni în 556 de proiecte în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Paguba constatată de instituţie în România ar fi de 231 milioane de euro. Datele au fost dezvăluite de Departamentul pentru Lupta Antifraudă, instituție care reprezintă interfața cu Oficiul pentru Lupta Antifraudă. În bilanțul pentru exercițiul financiar 2007-2013 se arată că au fost făcute peste 1.150 de acțiuni de control în urma sesizărilor venite de la DNA, DIICOT și celelalte instituții abilitate din România.Peste 800 de controale au fost și finalizate. Rezultatul arată că în cazul a 556 de proiecte există suspiciuni de fraudă și alte nereguli. Impactul posibilei fraude este de peste 231 de milioane de euro.

Paguba constatată de instituţie în România ar fi de 231 milioane de euro

Cifrele au fost prezentate cu ocazia vizitei în România a directorului general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler.În raport este prezentat și un caz din România. Un consultant care nu este român dar care a lucrat pentru un proiect major de sănătate în țara noastră ar fi cerut mită de la cei care ar fi trebuit să contracteze respectivul proiect major.

 Discuţiile s-au axat pe intensificarea eforturilor depuse de România în detectarea şi prevenirea fraudelor cu fonduri UE. Participanţii au subliniat necesitatea întăririi cooperării transfrontaliere în combatereafraudei, precum şi importanţa sprijinului operaţional între diferitele organisme cu competenţe înprotecţia bugetului UE la nivel naţional şi european.

“Sunt încântat să văd că autorităţile române recunosc lupta împotriva fraudei ca fiind oprioritate majoră”, a spus Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de LuptăAntifraudă. “România a făcut progrese semnificative în acest domeniu şi este crucial să continue înaceeaşi direcţie, mai ales prin aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Autorii fraudelor trebuie săînţeleagă foarte clar că nu îşi vor mai putea continua activităţile fără a fi pedepsiţi”, a adăugatacesta. De asemenea, directorul general al OLAF a lăudat buna cooperare dintre cele douăinstituţii şi consideră DLAF un exemplu de bună practică.România a fost al doilea stat membru al Uniunii Europene care, în anul 2005, a dezvoltat şia pus în aplicare o strategie naţională antifraudă. România este angajată, în prezent, în continuareaacestui demers, prin îmbunătăţirea şi eficientizarea investigaţiilor şi întărirea capitalului uman.OLAF sprijină ţările europene să-şi îmbunătăţească capacitatea de identificare şi prevenire afraudelor, prin furnizarea instrumentelor practice de recunoaştere a situaţiilor cu posibile suspiciunide fraude şi prin sprijinirea acestor ţări în monitorizarea proiectelor cu risc ridicat.“DLAF a dovedit, în toţi aceşti ani, că este un partener de încredere pentru OLAF şi instituţiile europene, prin profesionalismul şi dedicaţia angajaţilor DLAF implicaţi în prevenţia,controlul şi combaterea neregulilor şi fraudelor care aduc atingere intereselor Uniunii Europene”, adeclarat Marius Cătălin Vartic, şeful DLAF.

“Când vorbim despre protecţia intereselor financiare aleUniunii Europene, implicit vorbim şi despre România, şi despre importanţa pe care combatereafraudei o are în evoluţia economică şi socială a comunităţii europene din care aceasta face parte”, amai adăugat şeful DLAF. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră