Ponta se răfuieşte cu ungurii, UDMR vede partea plină a paharului. "Acest gard împinge migranţii către Croaţia, Slovenia"

16 Sep 2015
Ponta se răfuieşte cu ungurii, UDMR vede partea plină a paharului.
Premierul Victor Ponta a criticat şi miercuri măsurile luate de guvernul ungar împotriva valului de refugiaţi. Liderul UDMR nu se bagă în dispută, dar spune că gardul unguresc ne ajută: îi împinge pe migranţi către Croaţia şi Slovenia.

"Vreau sa spun foarte clar că România nu este de acord şi nu va aplica măsuri antidemocratice, împotriva regulilor internaţionale...câini de pază, garduri electrificate şi armată. E o ruşine pentru Europa secolului 21 să recurgă la metode de acum 100 de ani", a declarat  premierul Ponta la începutul şedinţei de Guvern.

Liderul UDMR Kelemen Hunor recomandă însă o abordare calmă şi mai puţine istericale. "Trebuie o abordare mai calmă și nu trebuie să ne isterizăm. Nu vreau să comentez răfuiala, eu zic că inutilă, mai ales pe un subiect care nu ar trebui să fie un subiect de discuții în acești termeni între două state, fiindcă dacă am fi foarte sinceri și ne-am trezi noi, românii, cu 40-50.000 de migranți de la o zi la alta la granița noastră ... Pun și eu o întrebare, dacă suntem pregătiți. Nu suntem pregătiți", a declarat miercuri liderul UDMR.

El a refuzat să comenteze răfuiala româno-ungaro pe tema refugiaţilor, spunând că acest subiect nu trebuie să ducă la dispute. "Dar nu pot să mă bag eu cine, ce declară, unde, cum se trezește, se trezește bine, mai puțin bine. Deci, nu așteptați comentarii de la mine. Dar, eu consider că nu este un subiect, o temă care merită și care ar trebui să ne ducă spre astfel de declarații, indiferent din ce parte vin. Nu este pentru mine un subiect de răfuială, nu trebuie să se iubească cele două guverne și politicienii din fruntea celor două guverne, dar nici nu cred că este un subiect de răfuială", a susţinut  Kelemen Hunor.

În toată această dispută, el însă vede partea plină a paharului: "Pe de altă parte, poate sună ușor cinic, dar acest gard, această soluție va împinge traseul, ruta migranților către Croația, către Slovenia și nu către România. Într-un fel, vrând-nevrând, ne ajută și pe noi, fiindcă altfel ne trezeam și s-ar putea să ne trezim și în aceste condiții la granița dintre Serbia și România cu mii și mii de migranți. Știu că nu este o abordare lipsită de cinism, dar, dacă nu suntem sinceri în aceste condiții, atunci sigur că vom veni și vom căuta argumente și pretexte pentru fel de fel de acuzații, pentru lupte absolut inutile, pe un subiect care nu ar trebui să ne despartă, fiindcă este până la urmă o problemă atât pentru unguri, cât și pentru români, austrieci, pentru statele membre UE".
 
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră