Premieră. Proiect de restaurare a Cetății Sighișoara, în urma unui concurs internațional

17 Apr 2019 | scris de A.V.
Premieră. Proiect de restaurare a Cetății Sighișoara, în urma unui concurs internațional Galerie foto (2)

Înconjurată cu ziduri groase și turnuri de apărare, Sighișoara este astăzi singura cetate medievală din Europa locuită în întregime.

Farmecul acestui colț uitat de Ev Mediu constă în faptul că este unul dintre puținele locuri în care cultura medievală nu s-a alterat, un burg săsesc peste care timpul a uitat să mai treacă.

Cetatea Medievală a Sighişoarei, construită în secolul al XII-lea şi păstrată aproape neschimbată, va fi restaurată în urma unui concurs internaţional de proiecte, decis în premieră de România în baza regulamentului concursurilor de arhitectură al UNESCO şi al Uniunii Internaţionale de Arhitectură (UIA), a anunţat conducerea Institutului Naţional al Patrimoniului la conferinţa "Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale".

Conferinţa "Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale" a fost organizată la Sighişoara de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Institutul Naţional al Patrimoniului, în cadrul programului oficial al Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, şi a avut ca scop reiterarea angajamentului Uniunii Europene pentru protejarea patrimoniului cultural şi pentru crearea celor mai potrivite instrumente pentru ocrotirea acestei valori, scrie agerpres.ro.

"Este vorba despre un proiect de restaurare a fortificaţiilor medievale ale Sighişoarei, un proiect care este inclus în Programul Naţional de Restaurare, aprobat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Pentru prima oară în cadrul sistemului public de protecţie a patrimoniului construit din România am ales soluţia concursului pentru identificarea proiectantului pentru restaurare, concurs internaţional de soluţii pe care îl vom realiza în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România, bazându-ne pe regulamentul concursuri de arhitectură al UNESCO şi al Uniunii Internaţionale de Arhitectură. Cumva pentru că aici am vorbit despre calitate în practicile patrimoniului cultural şi aceasta se înscrie în linia căutării de soluţii pentru atingerea unui răspuns de calitate la problemele patrimoniului. Aici, la Sighişoara, după cum se ştie, fortificaţia este într-o situaţie destul de gravă, vom începe intervenţiile de urgenţă pentru a stabiliza zidurile şi pentru a ne asigura că nu se produc astfel de deteriorări grave, dar, în acelaşi timp, începem pregătirile pentru concursul de soluţii", a declarat directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici.

Şeful INP s-a referit la etapa de fundamentare, studii şi cercetări, care vor furniza toate datele necesare tehnice şi istorice pentru fundamentarea temei de concurs, însă a precizat că până la începerea efectivă a restaurării ar putea dura mai mult de doi ani şi jumătate.

"O procedură de tipul acesta este mai de durată, durează mai mult decât o procedură obişnuită de achiziţii publice de atribuire a unui proiect, pentru că are două etape, etapa de concurs, apoi negocierile cu câştigătorul şi atribuirea contractului de proiectare, ceea ce face ca durata până la începerea lucrărilor de restaurare să fie de minimum de doi ani şi jumătate, am calculat noi în acest caz (...) Între timp, vom adopta toate măsurile necesare pentru protejarea monumentului, să nu se mai producă alte deteriorări - sprijiniri, acoperiri dar şi lucrări pe materialul istoric, pe ziduri, pentru a ne asigura că nu se deteriorează zidăria şi nu se mai produc alte pierderi de material istoric", a spus şeful INP.

În acest cadru al Cetăţii Medievale din Sighişoara, care necesită o restaurare amplă şi urgentă, numeroşii participanţi la conferinţă din statele membre şi partenere ale Uniunii Europene, reprezentanţi ai instituţiilor şi organismelor profesionale din domeniul patrimoniului cultural, reprezentanţi ai mediului academic, experţi, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai comunităţilor active în domeniu, au creionat o serie de recomandări privind calitatea în practica patrimoniului cultural.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră