Premieră în justiție: Instanțele, obligate să acorde despăgubiri morale victimelor accidentelor rutiere sau ale unui malpraxis

20 Sep 2017
Premieră în justiție: Instanțele, obligate să acorde despăgubiri morale victimelor accidentelor rutiere sau ale unui malpraxis

Lege în premieră pentru justiția din România. Instanțele de judecată vor fi obligate să acorde despăgubiri morale pentru victimele accidentelor rutiere, atât celor loviți de mașini sau vătămați ca urmare a unui malpraxis, cât și celor care au suferit doar un șoc, după evaluarea unor specialiști psihologi.

Totodată, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, persoanele vătămate în timpul unor accidente nu vor mai fi obligate să plătească taxa de timbru pentru a cere despăgubiri

Victimele accidentelor rutiere, de muncă, ale malpraxisului sau ale agresiunilor fizice sau psihice, beneficiază de compensaţii materiale, chiar şi atunci când nu suferă traumatisme. Dacă suferă un șoc, de exemplu, în urma căruia rămâne cu sechele de ordin emoțional, cei afectați sunt evaluați de psihologi, iar în baza acestor evaluări instanța poate cere despăgubiri.

Primul act normativ din România care realizează o diferenţiere clară între integritatea fizică şi cea psihică, arătând că evaluarea acestora se face diferit, este legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA. 

Mai exact, pe baza acestei reglementări legale, judecătorul este obligat să țină cont de faptul că victima unui accident, fie rutier, fie de altă natură, poate fi afectat psihic, mai mult decât fizic și beneficiază de despăgubiri.

"După intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, cauzele penale erau considerate cele în urma cărora victima unui accident rutier avea peste 90 de zile de îngrijiri medicale. De aici a început demersul nostru. Asta pentru că, în conformitate cu legea existentă atunci, orice despăgubire decurgea dintr-o cauză penală și era evaluată pe baza unei constatări medico-legale, ca un drept patrimonial. Or, noi am cerut CSM să aprecieze că viața, integritatea fizică sunt drepturi nepatrimoniale” , a explicat, pentru evz.ro C[t[lin Codescupreşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie. El a  mai precizat că, de multe ori, daunele fizice pot fi minore în comparație cu cele psihice.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră