Povestea inventatorului dispozitivului mecanic de închidere a gazelor după un cutremur puternic. Cum funcţionează sistemul care poate salva vieţi

09 Sep 2015
Povestea inventatorului dispozitivului mecanic de închidere a gazelor după un cutremur puternic. Cum funcţionează sistemul care poate salva vieţi

Pentru timişoreanul Remi Rădulescu invenţiile nu mai au secrete. Puţini ştiu însă că în spatele zecilor de medalii câştigate în ţară şi străinătate se ascund ore de muncă interminabile. Inventator cu patalama, inginerul de 57 de ani s-a întors şi anul acesta de la Salonul de Inovaţii de la Geneva cu medalia de aur. Încă o medalie printre multe altele câştigate de-a lungul timpului. Invenţia cu care a luat ochii: dispozitivul mecanic de închidere a gazelor la cutremure. Mai exact, aparatul ce cântărește 30 de kilograme se montează pe țeava de gaz, iar în caz de cutremur oprește substanța inflamabilă ce poate provoca explozii.În acest fel, în cazul unei calamități naturale, pot fi salvate mii de vieți. Acest fapt a convins juriul de la Geneva să îi acorde timișoreanului medalia de aur pentru inovația sa.

Remi Rădulescu a povestit pentru site-ul mariustuca.ro cum i-a venit ideea unei asemenea invenţii. „Este prototip funcţional, l-am conceput pentru închiderea gazelor la cutremurele de pământ. Înlocuieşte practic soluţia clasică, respectiv electroventilul care în momentul cand se produce cutremurul, undeva la 5-6 grade pe Scara Richter sau Mercalli, ştiţi dvs. că se întrerupe curentul. Şi acest electroventil devine afuncţional. Sistemul pe care eu l-am gândit este unul mecanic“, şi-a prezentat cu multă mândrie invenţia.

Inginerul Rădulescu a explicat şi mecanismul de funcţionare. „La 5-6 grade pe Richter o forţă în mişcare creează un impuls mecanic, iar dispozitivul intră în funcţiune şi opreşte trecerea gazelor spre zonele afectate de cutremur şi prin ruperea conductelor de gaz. Undeva, la 5-6 grade pereţii încep să cadă, la fel şi tencuielile, rupând conductele de gaz. Gazele curgând liber amplifică nenorocirea la un cutremur. Am văzut că prin explozie, mulţi oameni au murit asfixiaţi şi chiar arşi“, a explicat acesta modul de funcţionare. 



Cum i-a venit ideea?

Iată ce ne mărturiseşte omul care a impresionat la Salonul de la Geneva. „Eu am pus acest dispozitiv în funcţiune în aceast an, mai exact în această iarnă. Ideea mi-a venit practic la un seminar. S-a discutat despre un dispozitiv care sa închidă gazul, dar fără curent electric prin unde electromagnetice. Mi s-a părut atunci de nerealizat această idee, cu toate că noţiunea de unde electromagnetice este cunoscută de la Heinrich Hertz mai exact  în baza acestor unde electromanetice a fost inventat radioul. Dar chiar să închidem un ventil nu-mi venea să cred... Am ajuns acasă şi, în două săptămâni l-am înregistrat la OSIM. Am muncit foarte mult, nu intru în detalii tehnice ca sunt un ansamblu de rulmenţi şi de resorturi pe care le-am făcut până la urmă să funcţioneze şi funcţionează impecabil“, ne-a povestit inginerul-inventator.

Invenţia timişoreanului nu foarte costisitoare 



Invenția premiată anul acesta este una nu foarte costisitoare. Acesta a mai povestit că momentan se luptă pentru promovarea produsului şi pentru a-l pune în practică. „Eu am făcut prototipul, evident ca produsul comercial va avea o alta formă ca şi o butelie de gaz va fi rotunjit la capete , al meu este cu muchii. Anul acesta am participat pentru a şasea oară la Salonul de la Geneva, am luat premiul special din partea Iranului şi din partea Taiwanului. A fost foarte apreciat dispozitivul meu. Este apreciată ideea, am discutat să-l punem şi în funcţiune. Nu implică prea multe costuri, sunt nişte arcuri, niste rulmenţi, o bilă care se mişcă la cutremur. Am văzut pe internet că primul seismograf construit de chinezi acum 800 de ani a avut la bază acelaşi principiu. Mai exact,  o bilă în mişcare când se cutremur pământul le arată chinezilor de unde vine cutremurul şi ce intensitate are“ , a mai explicat interlocutorul nostru. 

A avut prima firmă de instalaţii din România 



Remi Rădulescu nu este însă la prima sa invenţie. Se mai poate lăuda cu invenţii în domeniul sportului, o instalaţie pneumatică de scuturat pomi, o instalaţie de tăiat sloiuri de gheaţă.  Palmaresul său este unul de invidiat: a câştigat 40 de premii internaţionale la Geneva, Bruxelles, Nuremberg etc. „Sunt administrator la firma mea, am avut prima firmă de instalaţii din România, sunt absolvent de Politehnică şi Ştiinţe ecomonice. Toata viata mea am lucrat în domeniul tehnic, am multă experienţă în mai multe domenii şi aşa am putut să pun la punct aceste proiecte de inventică“, a concluzionat inginerul.   

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră