Ponta: Dacă noul Cod fiscal nu va fi aprobat, creșterile salariale pentru bugetari nu vor putea fi puse în aplicare

11 Aug 2015
Ponta: Dacă noul Cod fiscal nu va fi aprobat, creșterile salariale pentru bugetari nu vor putea fi puse în aplicare
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că în cazul în care noul Cod fiscal nu va fi aprobat, bugetarii nu vor putea beneficia de noua lege a salarizării, la al cărei proiect se lucrează în prezent, având în vedere că cele două se află într-o strânsă legătură. În consecinţă, creşterile salariale pentru bugetari nu vor putea fi puse în aplicare.
 
Întrebat dacă va mai intra în vigoare o nouă lege a salarizării, în cazul în care nu se adoptă noul Cod fiscal, Ponta a răspuns: "Nu. Vă răspund de pe acum: nu. Normal că sunt în strânsă legătură, că sunt legate de bugetul pe care-l vom avea la dispoziție, în baza prevederilor. Întâi strângi bani prin Codul fiscal și Codul de procedură fiscală și după aceea îi cheltui, nu invers".

Ponta l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că ar fi întors codul pentru că vor cei de la PNL să vină cu el.

"Ştiţi de ce a dat domnul Iohannis Codul fiscal înapoi? Că a zis că dacă face tot Ponta, PNL când vine ce mai face? Asta nu e gândire naţională, e gândire de şef de partid", a precizat șeful Executivului, luni seară, la România TV.

"Suntem într-o situaţie de Caragiale: au votat ceva şi acum vor consultări. Seamănă cu atunci când venise bileţelul cu Agamiţă Dandanache şi ei voiau să-l pună pe Caţavencu. Iar acum Gorghiu şi Blaga nu mai ştiu cu cine votează. Există varianta ca în sesiunea extraordinară a parlamentului, există posibilitatea ca - cu exepţia PNL, care e in program de dresaj, cu domnul Iohannis în rol de dresor - ceilalţi să nu se facă de râs şi să voteze pentru", a spus Ponta.
 
El a explicat că afirmaţiile că salariile tuturor bugetarilor vor fi mărite de la 1 ianuarie 2016 şi acest lucru va duce la un dezastru nu sunt reale.

"S-a spus că de la 1 ianuarie se măresc toate salariile bugetarilor şi o să fie un dezastru. Nu se întâmplă aşa ceva. Legea, aşa cum a fost scrisă de către ministrul Muncii, doamna Plumb, prevede o perioadă de ani de zile de tranziţie. Dacă spune cineva că de la 1 ianuarie se pot mări toate salariile la bugetari, e o minciună. Nu se pot mări. Se pot mări în anumite trepte, în ceea ce lasă spaţiul bugetar în fiecare Lege a bugetului. Dar avem o regulă, avem un sens, adică omul ştie: 'domn'e, nu mai sunt 70 de mii de clase şi de trepte şi de aranjamente'. Asta este regula, şi pe urmă punem pe această regulă, în baza Codului fiscal şi a veniturilor bugetare...Într-adevăr, nu pierde nimeni niciun leu, dar de adăugat se adaugă ani de zile în baza resurselor bugetare", a mai declarat premierul, luni seara, la România TV.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră