SĂ TRĂIŢI! Start paradei de 1 Decembrie! Politicienii, la tribuna oficială şi după gardul de protecţie

01 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
SĂ TRĂIŢI! Start paradei de 1 Decembrie! Politicienii, la tribuna  oficială şi după gardul de protecţie

 

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf, la ora 11.00, pentru a asista la definarea militară de 1 Decembrie. Politicienii au ajuns şi cu puţin timp înainte de ora 11.00, la parada militară organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României. Premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Klaus Iohannis au fost huiduiţi la sosire de câteva persoane care se aflau în apropierea zonei oficiale.

tvr

La tribuna oficială...

La tribuna oficială şi-au făcut apariţia premierul Dacian Cioloş, vicepremierul Vasile Dîncu, miniştri din Cabinetul Cioloş, foştii preşedinţi Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu şi lideri de partide. Şi şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sosit la parada militară.

După gardurile de protecţie...

 Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu au fost invitaţi de Preşedinţie la tribuna oficială, din cauza problemelor penale, astfel că s-au aşezat alături de cetăţenii care au venit să urmărească definarea militară de la Arcul de Triumf. Alături de cei doi lideri politici se află şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta a venit însoţită de cei doi fii ai săi.

oamenu

CITIŢI ŞI: Parada militară de 1 decembrie - live video

Printre noutăţile paradei militare de anul acesta, se numără participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro şi ATV-urilor pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, precum şi a unui detaşament de studenţi şi medici militari rezidenţi, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare, a cântat Imnul Naţional, acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava", şi de corul studenţilor Academiei Tehnice Militare.

Cine defilează în acest an la parada de 1 Decembrie 

Defilarea militarilor va începe după depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României.  Primul detaşament care va intra în Piaţa Arcului de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie "Călugăreni", echipaţi cu noua ţinută combat a forţelor terestre, care va intra în dotarea militarilor români din 2017.

Şi în acest an defilează la parada militară naţională un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din cadrul acestui detaşament fac parte şi militari răniţi care vor participa la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017, ce se vor desfăşura anul viitor în Canada, precizează MApN.

Detaşamentul următor programat să defileze este format din militarii Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est a Alianţei Nord-Atlantice, constituit, în mare parte, din militari români, dar şi din militari ai altor state membre ale NATO, precum Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

Urmează detaşamentele armatelor străine: Batalionul de gardă al Germaniei, Batalionul Reprezentativ al Armatei Poloniei, Garda de Onoare a Republicii Moldova, patru militari ai Regimentul Lancieri di Montebello din Italia, Garda de Onoare a Slovaciei, militari din Spania, din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi puşcaşi marini şi militari din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii.

În premieră, la parada de 1 Decembrie va participa Detaşamentul "Pipes and Drums" (Cimpoaie şi Tobe) din cadrul Regimentului Regal Irlandez cu acelaşi nume. Detaşamentul este imaginea batalionului de rezervă al Regimentului, care continuă tradiţiile irlandeze, inclusiv portul beretei specifice şi al kiltului.

min intern 2

După defilarea militarilor din ţările străine, va urma blocul de defilare al Forţelor Terestre, deschis de Detaşamentul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", din Brigada 2 Infanterie "Rovine" şi urmat de un detaşament de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth", un detaşament de vânători de munte aparţinând Batalionului 30 Vânători de Munte "Dragoslavele" din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa", militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizată "Căpitan Valter Mărăcineanu", militari din cadrul Batalionului 812 Infanterie "Bistriţa", din Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan", militarii Batalionului 96 Geniu.

Geniştii sunt urmaţi de un detaşament din Brigada de Informaţii Militare "Mareşal Alexandru Averescu". În ordinea defilării vor fi forţele pentru operaţii speciale, componenta specializată a armatei. Blocul de paradă va fi constituit din militari ai Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul", urmaţi de militarii Batalionului 265 Poliţie Militară "Tudor Vladimirescu". Poliţiştilor militari le va urma blocul de paradă al Forţele Aeriene Române, format din două detaşamente aparţinând Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu".

Defilarea va continua cu blocul de paradă al Forţelor Navale, alcătuit din trei detaşamente, cu soldaţi profesionişti de la Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale, militari din subordinea Comandamentului Flotei Maritime şi infanterişti marini.Vor urma detaşamentul Comandamentului Logistic Întrunit şi detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Parada va continua cu defilarea instituţiilor de învăţământ militar: detaşamentul Academiei Tehnice Militare, detaşamentul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, detaşamentul Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă", din Braşov, detaşamentul studenţilor Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, detaşamentul Institutului medico-militar, format din studenţi şi ofiţeri ai Institutului, precum şi din medici rezidenţi aparţinând Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" Bucureşti, detaşamentul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" din Piteşti, detaşamentul Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza.

În continuare vor defila blocurile reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Serviciului Român de Informaţii, precum Garda de Onoare a Jandarmeriei Române, un detaşament de studenţi ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", Detaşamentul Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie "Vlad Ţepeş". Următorul va fi blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina va defila cu un detaşament de elevi, urmaţi de detaşamentul Serviciului Român de Informaţii.

Defilarea terestră se va încheia cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român: un detaşament al drapelelor de epocă, purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană.

poye

Blocul de paradă al tehnicii Ministerului Apărării Naţionale va fi precedat de formaţii de aeronave militare.

Dispozitivul de zbor va fi deschis de formaţia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia de elicoptere IAR 330 Puma este încheiată de elicopterul IAR - 330 Puma Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale.Va survola apoi Piaţa Arcului de Triumf formaţia de elicoptere a Ministerului Afacerilor Interne, compusă din trei aparate de tip MI-8 şi MI 17 şi trei aparate Eurocopter-135, aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie.

Următoarea formaţie de zbor este alcătuită din trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian. Parada continuă cu o aeronavă C-130 Hercules, urmată de şase avioane IAR-99 şi IAR-99 Şoim, din dotarea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Urmează evoluţia a două formaţii de zbor cu avioane MiG-21 LanceR de la Baza 86 Aeriene de la Borcea. În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Române evoluează cu avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare.

În Piaţa Arcului de Triumf îşi va face apoi apariţia Blocul de paradă al tehnicii militare.

 Primul modul este format din opt vehicule URO Vamtac, blindate pentru operaţii speciale. Al doilea bloc de paradă este reprezentat de 10 transportoare de trupe Piranha.Următoarea coloană care va trece prin faţa tribunei oficiale este formată din 10 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru. Parada continuă cu defilarea maşinii de luptă a infanteriei 84 M -"Jderul", autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie.Maşinile de luptă "Jderul" sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 "Bizonul" şi de GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriană blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicată, care poate executa misiuni de luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea.

În cadrul paradei este prezentat şi autovehiculul blindat Tehevac care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă. Acesta are un motor de 400 de cai putere, dezvoltând o viteza maximă de 65 de kilometri pe oră. Este prezentat, de asemenea, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil şi cu performanţe la nivelul sistemelor similare aflate în dotarea celorlalte armate din ţările state membre ale NATO, potrivit MApN. Urmează complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM, autopropulsat pe şasiu de transportor amfibiu blindat, utilizat în sprijinul operaţiilor Forţelor Terestre.

La rând vine Detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale, format din vehiculele de luptă de tip Humvee.

Defilarea autovehiculelor Humvee se încheie cu prezentarea sistemului de aeronave fără echipaj uman la bord "Scan Eagle", care a intrat în dotarea Armatei Române în 2013. Acesta poate zbura în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea. Până în prezent a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date în teatrul de operaţii Afganistan, precizează reprezentanţii MApN. Parada continuă cu prezentarea motocicletelor Enduro tip MT 230, care au intrat în dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în acest an.Motocicletele sunt urmate de ATV-urile Rangers Polaris 6 x 6, folosite pentru acţiuni de căutare, salvare, evacuare şi cercetare.

La defilare mai participă autostaţiile radio Harris, pe şasiu Chevrolet, vehiculele aflate în dotarea geniştilor şi a Poliţiei Militare, precum şi blocul de tehnică al Forţelor Aeriene, deschis de un detaşament de radare TPS-79 R.Urmează detaşamentul de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk şi detaşamentul tehnicii din dotarea structurilor Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne va fi deschis de şase motociclete ale Poliţiei Române

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne va fi deschis de şase motociclete ale Poliţiei Române, urmate de autospecialele Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale şi de efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS).Vor mai defila un autolaborator criminalistic şi unitatea mobilă de intervenţie în cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon, cu ajutorul căruia politiştii intervin pentru efectuarea cercetării la faţa locului, în teren greu accesibil.

polita

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este deschisă de motocicletele BMW, urmate de automobilele Dacia Duster 4×4 şi de autospecialele Volkswagen Transporter. Defilează, de asemenea, mai multe vehicule, inclusiv blindate, precum şi o autospecială cu apă, destinată gestionării misiunilor de ordine şi siguranţă publică.

Finalul paradei aparţine Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti

Parada Poliţiei de Frontieră Române debutează cu trei autospeciale operative "Volkswagen Passat Variant", destinate misiunilor de supraveghere a frontierei, urmate de autospecialele de teren Iveco Massif şi autospecialele de supraveghere cu termoviziune Artemis Land Rover.

tanc2

Defilarea continuă cu tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, din care fac parte cele mai performante autospeciale de intervenţie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălţime, accidente rutiere, la dezastre şi alte situaţii care pun în pericol viaţa semenilor şi bunurile acestora, precizează MApN. La Arcul de Triumf vor defila şi două dispozitive aparţinând Serviciului Român de Informaţii. Momentul va fi urmat de defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Române. Finalul paradei aparţine Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti.

SURSĂ FOTO: Liliana Petcu 

SURSĂ FOTO: foto Facebook Ministerul de Interne

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră