Cine îi apără pe poliţişti? El este „Dulăul“ de la Rutieră, spaima şoferilor băuţi, băgat în spital de un afacerist turc beat la volan

05 Aug 2015
Cine îi apără pe poliţişti? El este „Dulăul“ de la Rutieră, spaima şoferilor băuţi, băgat în spital de un afacerist turc beat la volan
După ce trag cu arma din dotare, de cele mai multe ori sunt târâţi prin instanţă pentru a da explicaţii. Alteori, dotările sunt prea puţine sau prea puţin performante pentru a-i prinde pe cei care încalcă legea, aşa că, poliţiştii devin, de multe ori, victimele sistemului în care lucrează. Rareori auzim să li se pomenească numele după vreo misiune de succes la care au participat şi în care şi-au riscat viaţa. În schimb, sunt decoraţi post-mortem sau vizitaţi la spital de miniştrii de Interne în funcţie. Nu spunem că aceste iniţiative nu sunt lăudabile, dar ce se întâmplă, la modul concret, cu viaţa oamenilor în uniformă după ce, răniţi în timpul misiunilor, ajung legume pe un pat de spital? Cine răspunde pentru viaţa lor şi cine îi ajută până la final? Exemplul cel mai trist: cazul poliţiştului Codruţ Oprea, băgat în comă, în 2010, de interlopul Danezu, din clanul Ghenosu care de cinci ani de zile zace pe un pat de spital. 

Duminică, în jurul orei 03.30, în zona intersecţiei străzii Nicolae Caramfil cu Şoseaua Pipera,  Ionescu Gheorghe, poliţistul de la Brigada Rutieră- supranumit de colegioi săi  „Dulăul“-  era împreună cu alţi agenţi, în teren, pentru un control în trafic. Poliţistul Ionescu i-a făcut semn şoferului- ulterior, s-a descoperit că era vorba de un afacerist turc, beat la volan-  să oprească, acesta a încetinit, dar când a ajuns în dreptul agentului de la rutieră, a accelerat, l-a lovit, acesta a rămas pe capotă aproximativ 400 de metri, apoi a căzut pe carosabil. Şoferul a fugit de la locul accidentului, fiind prins de poliţişti la aproximativ doi kilometri, în Pipera, judeţul Ilfov, după ce a lovit un scuar şi apoi, din cauza vitezei, a fost proiectat într-un gard. 

Afaceristul turc, beat la volan 

Proba de sânge a fost recoltată la două ore după accident. S-a stabilit că şoferul turc avea o alcoolemie de 1,65. Reamintim că un poliţist al Brigăzii Rutiere din Bucureşt, în vârstă de 44 de ani,  este internat în stare critică la spital, în comă indusă. Totul după ce a încercat să oprească un şofer să fugă dintr-un filtru al poliţiei. A fost agăţat şi proiectat într-un parapet de pe marginea drumului. Colegii agentului au reuşit să-l prindă pe suspect la câţiva kilometri distanţă, după ce acesta a pierdut controlul maşinii şi a fost proiectat în gardul unei case. Gheorghe Ionescu, poliţistul de la Brigada Rutieră accidentat de omul de afaceri turc, a suferit multiple intervenţii chirurgicale, fiindu-i montat şi un senzor de monitorizare a presiunii intracraniene, iar starea sa este deosebit de gravă, potrivit informaţiilor transmise de Spitalul Floreasca.

Cum s-a petrecut tragedia 


Omul de afaceri turc a gonit 350 de metri cu poliţistul agăţat de maşină, iar martorii spun că a accelerat până la o viteză ameţitoare. În prima intersecţie mare, Abdulah Ataş a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a oprit într-un gard. Un martor este cel care l-a imobilizat pe şoferul fugar. Colegii poliţistului nu cred nici acum cele întâmplate. Spun că nu de puţine ori au parte de misiuni la limită. „Este foarte periculos. Mai ales când mergem în zonele mărginaşe”, spune Daniel Catrinel, coleg cu polițistul accidentat.  Agentul rutier care agonizează acum pe un pat de spital este supranumit „Dulăul” și este recunoscut pentru abilitatea de a detecta şoferii băuţi.

Cine este afacerstul turc care a băgat în spital un poliţist 

Abdulah Ataş deține de ani de zile unul din cele mai cunoscute lanțuri de magazine care vând corpuri de iluminat în Capitală.  A pornit primele afaceri în România în urmă cu 21 de ani. Afacerea a crescut rapid, iar firma a semnat contracte din ce în ce mai importante. Printre clienţii săi se numărau hoteluri de lux, clinici private, spaţii comerciale, dar şi alte firme de design interior, potrivit Digi 24.  În 2012, însă, Ataş Lighting, compania afaceristului turc, a început să aibă probleme. Firma a intrat în faliment, dar Abdulah Ataş a înregistrat o altă firmă la Registrul Comerţului şi a continuat afacerea. În această nouă companie, el este asociat cu alţi trei cetățeni turci: Ahmet Ataş, Mehmet Ataş şi Cafer Ataş. Pentru acuzațiile de tentativă de omor și fugă de la locul accidentului el riscă până la 25 de ani de închisoare.

Gabriel Oprea, în vizită la poliţistul rănit 


Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, l-a vizitat, luni, pe poliţistul de la Brigada Rutieră internat în stare gravă, după ce a fost lovit cu maşina de un om de afaceri, el spunând că a venit să viziteze un coleg aflat la greu. „Am venit să îl vizitez pe agentul şef Gheorghe Ionescu, accidentat grav în timp ce se afla la datorie. Este în comă profundă şi am venit să ne asigurăm că primeşte cel mai bun tratament, să-şi revină. Poliţistul are 44 de ani, dintre care 23 în poliţie", a spus ministrul Gabriel Oprea, la plecarea de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde a fost împreună cu secretarul de stat Raed Arafat.

Codruţ Oprea, băgat în comă, în 2010, de interlopul Danezu

După ce, în 2010, a fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, de către interlopul Danezu, poliţistul Codruţ Oprea nu şi-a mai revenit. Părinţii lui se roagă în fiecare zi ca poliţistul să îşi revină, însă numai o minune îl mai poate readuce în starea iniţială. Codruţ Oprea a fost intubat şi protezat respirator, fiind ajutat să respire de către aparate. Acesta are şi o complicaţie pulmonară, prognosticul medicilor fiind rezervat.

Poliţistul Codruţ Oprea de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa a fost dus în comă de gradul IV la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2010, după ce a fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, de către George Daniel Uţă, membru al grupării Ghenosu. După ce l-a lovit pe poliţist, Uţă a fugit de la locul faptei, ieşind pe un geam de la toaleta localului Irish Pub din Târgovişte. El a fost prins în 5 septembrie 2010, într-un apartament din Bucureşti, fiind arestat preventiv şi acuzat de tentativă de omor.

Codruţ Oprea a suferit două intervenţii chirurgicale de mare risc pentru îndepărtarea hematomului de la nivelul creierului şi pentru efectuarea unei decompresii cerebrale.
La începutul lunii noiembrie 2010, Codruţ Oprea a fost transferat la o clinică specializată în neurochirurgie din Austria. El a fost adus în ţară la sfârşitul lunii martie şi a fost internat iniţial la Spitalul Militar din Capitală, ulterior fiind transferat la Spitalul MAI "Dimitrie Gerota".

Preşedintele Traian Basescu l-a decorat, în 12 august, cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, "în semn de apreciere pentru profesionalismul, curajul si fermitatea de care a dat dovada în timpul executarii misiunilor", pe Codrut Oprea, care a fost rănit grav în 2010 de un membru al clanului Ghenosu. Decretul menţioneaza că plutonierul (r) Codrut Oprea este "un model al tinerelor generaţii de politişti". Starea lui Codrut Oprea este in continuare foarte gravă, desi politistul a fost tratat în mai multe spitale din Romania si din Austria.

Codrut Oprea a suferit două intervenţii chirurgicale de mare risc pentru îndepartarea hematomului de la nivelul creierului şi pentru efectuarea unei decompresii cerebrale. Codruţ Oprea a fost transferat la începutul lunii noiembrie 2010 la o clinica specializata în neurochirurgie din Austria. 

Un şofer băut a lovit cu pumnii mai mulţi poliţişti 

În 2012, o patrulă de poliţie a observat un autoturism care mergea în zig-zag pe şosea. Au încercat să-l tragă pe dreapta, dar şoferul maşinii a accelerat şi a început o cursă nebună pe străduţele secundare din cartierul Ferentari.  După o cursă de aproape 3 km, şoferul a fost oprit pe un câmp, aproape de ieşirea din Capitală. El a refuzat să sufle în aparatul etilotest, asa ca a fost dus la IML, unde i-au fost recoltate probe de sânge. După testare, şoferul şi-a vărsat nervii asupra poliţiştilor care-l însoţeau, iar pe doi dintre ei i-a lovit cu pumnii în faţă.
Bărbatul mai avea la activ alte două dosare penale, ambele pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. El va fi cercetat penal şi pentru ultraj contra bunelor moravuri şi va fi dus în faţa procurorului cu propunere de arestare preventivă pentru 24 de ore. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră