Pesta porcină africană: 12 judeţe, 207 de localităţi, 898 de focare

13 Sep 2018
Pesta porcină africană: 12 judeţe, 207 de localităţi, 898 de focare

Pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare, fiind înregistrate şi 57 de cazuri la mistreţi, anunţă ANSVSA. În total, au fost eliminaţi peste 230.000 de porci afectaţi de boală.

Potrivit unei informări transmise, joi, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), de la data confirmării prezenţei virusului în România pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare, pesta porcină africană (PPA) evoluează în două zone geografice, scrie News.ro.

Conform ANSVSA, în 13 august au fost stinse primele focare de pestă porcină africană, diagnosticate la începutul lunii ianuarie a acestui an, în patru gospodării din comuna Micula, iar în 24 august a fost stins un focar în localitatea Sărăuad, toate din judeţul Satu Mare.

Reprezentanţii ANSVSA precizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană şi că toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic, mai precizează ANSVSA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră