Patronii vor plăti CAS şi CASS şi pentru angajaţii part-time

20 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Patronii vor plăti CAS şi CASS şi pentru angajaţii part-time

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care prevede obligativitatea angajatorilor de a plăti contribuţii la pensii şi sănătate şi pentru pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și cele cu plata în acord.

Contribuţiile vor fi plătite la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată şi vor fi aplicate începând cu veniturile aferente lunii august 2017.

Vor fi exceptaţi elevii sau studenții cu vârsta până în 26 de ani; ucenicii în vârstă de până la 18 ani; persoanele cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi; pensionarii pentru limită de vârstă în sistemul publice de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii şi persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă.

"Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariaților", explică Guvernul într-un comunicat.

Datele statistice și studiile invocate de Guvern arată că există circa 1,1-1,2 milioane de contracte de muncă cu timp parţial; 370.000 salariaţi activi au un singur contract de muncă  cu timp parţial şi aproximativ 710.000 asiguraţi cu contracte de muncă cu timp parţial au un venit mediu brut de 903 lei/lunar (decembrie 2016);

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră