Partidele maghiare din România solicită autonomia Ținutului Secuiesc

09 Ian 2018
Partidele maghiare din România solicită autonomia Ținutului Secuiesc

Principalele trei partide maghiare din România, UDMR, PPMT şi PCM, au semnat luni o declarație comună prin care propun ca Ținutul Secuiesc să devină “o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competenţe legislative şi executive regionale în domeniile educaţiei, culturii, informării, economiei, dar şi domeniul funcţionării propriului aparat de administraţie publică.

Este pentru prima dată când UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular Maghiar din Transilvania vorbesc la unison despre autonomie, chiar în anul în care România celebrează 100 de ani de la Marea Unire, scrie stiri.tvr.ro.

Rezoluția vorbește clar despre faptul că maghiarii din Transilvania au nevoie de autonomie regională pentru Ținutul Secuiesc, dar şi de autonomie administrativă pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară. Documentul amintește și de autonomia culturală.

"În ceea ce privește autonomia culturală, lucrurile sunt simple, acolo ar trebui un vot în Parlament. În ceea ce privește celelalte proiecte, convingerea mea este că este nevoie de o amendare a Constituției", a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Cele trei organizații consideră că Ținutul Secuiesc ar trebui să aibă autonomie în limitele sale istorice și că regiunea unde trăiește mai mult de o treime din comunitatea maghiară din Transilvania ar trebui să beneficieze de un statut administrativ special, bilingv.

Întrebat ce părere are despre rezoluţia semnată ieri la Cluj-Napoca, Liviu Dragnea a spus că este "neconstituţională şi de nenegociat”.

La rândul său, preşedinte PNL, Ludovic Orban, a declarat că "există autonomie locală, e un principiu care e consfințit prin Constituție. Numai că această autonomie locală nu se aplică pe criterii entice. În ceea ce privește autonomia teritorială, acest concept nu există în sistemele democratice".

Totodată, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) sărbătoreşte în 2018 anul autodeterminării naţionale maghiare şi îşi va organiza programul corespunzător, a anunţat luni europarlamentarul László Tőkés, în cadrul unei conferinţe de presă de la Oradea, potrivit hirado.hu.

Potrivit preşedintelui CNMT anunţul privind anul autodeterminării este ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional din Transilvania, condus de István Apáthy, organizaţie pe care CNMT o consideră predecesor de drept.

László Tőkés a spus că românilor care serbează centenarul unirii Transilvaniei cu România li se cuvine respect, însă trebuie admis că maghiarii din Transilvania nu au motiv de sărbătoarea, deoarece ei “nu se pot simţi acasă în patria lor”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră