OMS: Variola maimuței continuă să se răspândească

08 Iun 2022
OMS: Variola maimuței continuă să se răspândească
Au fost confirmate 780 de cazuri de variola maimuță în țările în care virusul nu este de obicei găsit, spune Organizația Mondială a Sănătății, conform BBC.
Este aproximativ triplu față de cele 257 de cazuri raportate acum o săptămână.
Se spune că cifra - pentru ultimele trei săptămâni - este probabil o subestimare și evaluează nivelul de risc global ca fiind „moderat”.
Infecția este de obicei ușoară, dar aceasta este prima dată când se răspândește pe scară largă în afara Africii Centrale și de Vest.
OMS a spus că au fost identificate cazuri în 27 de țări în care nu este deja „endemic”, adică locuri în care se așteaptă să fie găsit.
Cele mai multe dintre aceste noi cazuri sunt în Europa și America de Nord, precum și în număr mic în Mexic, Argentina, Maroc și Emiratele Arabe Unite.
Marea Britanie are cele mai multe cazuri, cu 207, urmată de Spania cu 156 și Portugalia cu 138.
În cea mai recentă actualizare, OMS a spus că unele țări raportau că au apărut noi cazuri dincolo de contactele cunoscute ale cazurilor confirmate anterior, despre care a sugerat că lanțurile de transmisie sunt „oprite prin circulația nedetectată a virusului”.
„Este foarte probabil ca alte țări să identifice cazuri și să se răspândească în continuare virusul”, a adăugat acesta.
În timp ce riscul actual pentru sănătatea umană pentru publicul larg „rămâne scăzut”, riscul pentru sănătatea publică ar putea „deveni mare” dacă virusul se răspândește în țările în care nu se găsește în mod normal, se spune. Nu au fost raportate decese ca urmare a focarului actual.
Organismul global de sănătate a spus că majoritatea, dar nu toate, cazurile raportate până acum au implicat bărbați care fac sex cu bărbați. Nu există dovezi că variola maimuțelor se transmite pe cale sexuală, dar se transmite prin contact apropiat.
Organizația a spus că multe cazuri nu se prezintă cu tabloul clinic tipic pentru variola maimuțelor, unele descriind pustule care apar înaintea simptomelor precum febra.
Majoritatea cazurilor de virus dispar de la sine în câteva săptămâni. Simptomele includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri musculare, precum și o erupție cutanată care trece prin diferite stadii.
Variola maimuță poate fi uneori mai severă, totuși și s-a raportat că a provocat decese în Africa de Vest în trecut.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră