Deputatul Oltean şi şefa Crinuţa de la ANRP, fotografii în IPOSTAZE INDECENTE. Ce au spus magistraţii despre imaginile ataşate la dosar

03 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
Deputatul Oltean şi şefa Crinuţa de la ANRP, fotografii în IPOSTAZE INDECENTE. Ce au spus magistraţii despre imaginile ataşate la dosar

Capturile în care apar cei doi dovedesc relaţia amoroasă dintre Crinuţa Dumitrean şi Ioan Oltean şi confirmă mărturiile angajaţilor ANRP, care spuneau că deputatul era prezent în permanenţă în biroul Crinuţei, iar după ce închideau uşa, nimeni nu avea voie să îi deranjeze, potrivit RTV. Astfel, Curtea Supremă arată că „planşele foto care relevă întâlnirea dintre Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean în biroul şefei ANRP şi ipostaza care nu obiectivează o întâlnire de lucru, rezultă indubitabil relaţia apropiată dintre aceasta şi inculpatul Oltean Ioan“.

Avocatul Crinuţei Dumitrean a spus că aceste probe se referă doar la o relaţie între inculpată şi deputatul Oltean, apreciind că indiferent de natura acestei relaţii, aceasta nu poate constitui temei al acuzării. „Mai arată că fotografiile ataşate la dosar nu au nicio legătură cu activitatea Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor”, potrivit încheierii Curţii Supreme.

De altfel, Crinuţa Dumitrean a anticipat că va fi anchetată de DNA, după ce în presă au apărut informaţii despre un dosar care îl viza pe iubitul ei, Ioan Oltean. Aşa că şefa ANRP şi-a luat măsuri de precauţie.  Din adeverinţele medicale eliberate la data de 20.11.2015, respectiv 26.11.2015 rezultă repaus obligatoriu la pat, fără efort psihic şi fizic pe întreaga perioadă a sarcinii. Adeverinţa a fost eliberată pentru a-i servi inculpatei la Direcţia Naţională Anticorupţie, se mai arată în referat.  Judecătorii spun că fosta şefă ANRP a vrut să scape de procurori, iar în ziua în care a fost chemată la DNA nu a răspuns pe niciunul din cele 5 telefoane pe care le deţine.

IOAN OLTEAN POATE FI ARESTAT

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat pozitiv cererea DNA de arestare  preventive a deputatului Ioan Oltean, decizia fiind luată cu 14 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" și 3 abțineri, a anunțat vicepreședintele comisiei Ciprian Nica.

Reamintim că Ioan Oltean a fost adus cu mandat la Direcția Națională Anticorupție în dosarul despăgubirilor ANRP, fiind ridicat de la aeroport pentru a fi adus pentru audieri la DNA. Sursele judiciare au precizat că Ioan Oltean va da declaraţii într-un dosar în care se fac cercetări privind o despăgubire ilegală care ar fi fost acordată de Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.

„În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.
De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

CRINUŢA DUMITREAN, ARESTATĂ

Într-un alt dosar privind despăgubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecaţi, pentru abuz în serviciu, opt foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - fosta şefă a DIICOT Alina Bica, în calitate de fost reprezentant al Ministerului Justiţiei în comisia ANRP, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Oana Vasilescu şi Dragoş George Bogdan. Evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Deputatul Ioan Oltean declarat, în decembrie 2014, că "în afară de faptul că a recomandat-o" pe Crinuţa Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" şi că propunerea sa "a fost făcută cu bună-credinţă". "La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră