O nouă premieră la Teatrul Național: “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”

01 Feb 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
O nouă premieră la Teatrul Național: “O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, după un roman de Mark Haddon, vândut în peste 6 milioane de exemplare în întreaga lume şi distins cu 17 premii literare prestigioase, în adaptarea pentru scenă a dramaturgului britanic Simon Stephens, s-a jucat pentru prima dată la Teatrul Naţional din Londra, în 2012, iar în prezent înregistrează un nou succes de public şi critică, pe Broadway.

 

Regia noului spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti îi aparţine tânărului Bobi Pricop, un artist în plină afirmare, care face vâlvă deja prin ţară şi la festivaluri internaţionale, cu montările lui ieşite din tipare.

 

Distribuție

Pentru rolurile adulţilor din piesă, el a distribuit patru actori cunoscuţi : Ana Ciontea, Carmen Ungureanu, Rodica Ionescu şi Emilian Oprea, iar în rolul principal, pe foarte tânărul Ciprian Nicula, un talent care ţinteşte direct la inima spectatorului. Nu demult, la Gala Premiilor UNITER, secţiunea Debut, publicul l-a plasat în fruntea topului pentru rolurile jucate la Râmnicu Vâlcea, în spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!”.

 

Spre deosebire de ceilalţi interpreţi ai spectacolului, Ciprian Nicula joacă de această dată un singur personaj. Christopher este un adolescent special, de 15 ani, cu sindrom Asperger, o formă specială de autism, el prezentându-ni-se drept un „matematician cu oareşce dificultăţi comportamentale”.

 

Christopher nu visează. El calculează, analizează, cântăreşte, măsoară, observă şi percepe viaţa prin filtrele nepoetizate ale logicii. Este un Sherlock Holmes copil, care ştie sigur că uciderea câinelui Wellington cu o furcă este misterul pe care doar micile lui celule cenuşii îl pot dezlega.

 

Slalom printre minciuni

Cu o vădită economie de mijloace scenice, beneficiind de o distribuţie valoroasă, spectacolul te ţine cu sufletul la gură, pe tot parcursul cercetărilor pe care le face Christopher. Un adevărat slalom printre minciunile şi metaforele adulţilor, cu secrete şi dezvăluiri neaşteptate, în spatele cărora se ascund singurătăţi dureroase, nepotriviri, drame conjugale.

 

Glisând cu sensibilitate lucidă între comedie şi dramă, spectacolul are o altă viteză decât cea cotidiană: este viteza năucitoare a unei minţi captive într-o realitate care s-a împotmolit în propriile ei limite.

 

Un show performativ, în care emoţia e principalul efect special, iar lumea-decor construită de scenograful Adrian Damian, din oglinzi, distanţe şi percepţii, se compune şi se descompune pentru a ne aduce faţă în faţă cu noi şi certitudinile noastre fragile. Un parcurs scenic modern, potenţat de muzica lui Alexei Turcan, de videoproiecţii (Dan Andrei Ionescu şi Mizdan) şi Lighting design - Andrei Florea, precum şi de costumele Lilianei Cenean.

 

Reprezentații, bilete

Primele reprezentaţii ale spectacolului vor avea loc în datele de 2, 3 si 6 februarie, de la ora 20.00, la Sala Pictura.

 

Bilete la Casa de bilete a TNB, precum şi online pe mystage.ro

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră