O mare enigmă: l-a citit Băsescu pe Cărtărescu? Scena antologică petrecută la Marius Tucă Show (VIDEO)

25 Mai 2015
O mare enigmă: l-a citit Băsescu pe Cărtărescu? Scena antologică petrecută la Marius Tucă Show (VIDEO)
L-a citit Basescu pe Cartarescu ? E una din enigmele( vorba vine sa ne pastram,totusi,umorul!) celor doua mandate prezidentiale si, in general, lumea era curioasa cat si cum citeste galagiosul politician. Cartarescu se afirmase,intr-o vreme, ca un sustinator fervent al primarului ce voia sa devina presedinte. Iata ce relateaza Adriana Saftoiu in Cronica de Cotroceni cand aminteste o intamplare ce a avut loc la emisiunea “Marius Tuca Show”:

“Prima mea discutie cu el despre “literatura” a avut loc in campania prezidentiala din 2004 dupa aparitia editorialului “Baroane!”al lui Mircea Cartarescu in Jurnalul National. In aceiasi seara, avea emisiune la  Marius Tuca.

Inainte de pauza publicitara Marius Tuca l-a intrebat daca a auzit de Mircea Cartarescu. Prompt,raspunde:Nu!  Mirare.  Ce sa fac? Sa intru peste el in studio? Pauza de publicitate . Intru in studio.

Nu mai tin cont de Tuca  si incep sa turui:Cum nu il stiti, am vorbit  astazi de editorial, l-ati citit... Tuca se uita cu placere la scena. Traian Basescu cere lui Tuca sa revina asupra intrebarii.Tuca, in stilul caustic care l-a consacrat, precizeaza ca revine daca spune ce s-a intamplat in pauza. In fine este retinut primul raspuns:Traian Basescu nu stie cine este Mircea Cartarescu.

Dupa aceasta scena, la cateva zile urmeaza o alta emisiune.Eram aproape sigura ca nu va scapa de o intrebare despre Mircea Cartarescu. Editorialul acela facuse valva, devenise o marca pentru “baronii” lui Nastase.

Il intreb acum daca stie cine este Mircea Cartarescu. Aduc toate cartile profesorului meu de seminar.Traian Basescu are o memorie vizuala foarte buna. Chiar si atunci cand primeste punctaje scrise,reia ideile principale, le aranjeaza intr-o ordine proprie, pe hartie. Scrie cu litere mari, de o schioapa, cu stiloul cu penita ce lasa tuse groase.

Nu sper sa memoreze toate titlurile cartilor, dar sper ca, avandu-le in fata , retine mai usor titluri. Las volumele pe birou si ma retrag, ca sa se pregateasca pentru emisiune. Revin dupa 30 de minute. Traian Basescu, care are ritualul lui inainte de interviurile televizate, sta pe fotoliu si citeste din Levantul.

Imi declama cateva versuri. Levantul nu e o lectura usoara. Nici”limba” folosita. Cu toate acestea, il fascineaza cum “suna”. Cartarescu i se pare “talentat.”

Aceste scene relatate de Adriana Saftoiu sunt de un comic irezistibil dar au si o doza de amar: totusi, TB a ajuns presedintele Romaniei si a fost sprijinit, zgomotos, de o parte din intelectualii acestor vremuri.Nu-i asa ca poetul Cartarescu este talentat?



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră