O biserică veche de aproape trei secole, care a fost dăruită Reginei Maria, este restaurată cu fonduri europene

09 Dec 2019
O biserică veche de aproape trei secole, care a fost dăruită Reginei Maria, este restaurată cu fonduri europene

O biserică de lemn de stejar din Jercălăi – Prahova ce datează din 1731, dăruită Reginei Maria, este restaurată cu fonduri europene, potrivit Mediafax, preluată de basilica.ro.

„Bisericuţa fost construită în anul 1731 în satul Lueru, lângă Reghin, judeţul Mureş. În 1932, biserica a fost dăruită Reginei Maria pentru Castelul Bran, a fost demontată bucată cu bucată şi dusă la Bran, părăsită după plecarea familiei regale din ţară, găsită în 1954 de Patriarhul Teoctist, într-o stare de degradare foarte avansată”, a spus părintele Nectarie de la Schitul Cricov-Prahova.

Doi ani mai târziu a ajuns la Schitul Cricov-Prahova la Jercălăi, unde vechea biserică se ruinase.

„De-a lungul timpului, biserica a suferit multe evenimente mai neplăcute. Cel mai neplăcut a fost a fost la cutremurul din 1977, când partea de sus la turlei a picat, a fost refăcută”.

„Între timp s-a încercat o restaurare a picturii, dar foarte puţin s-a lucrat, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu acest proiect pe fonduri europene, am reuşit să restaurăm lemnul în întregime şi se lucrează la restaurarea picturii, o pictură foarte valoroasă”, a mai spus preotul.

Biserica are două straturi de pictură, dar acum va fi pusă în valoare cea originală.

Lăcaşul de cult este restaurat cu bani europeni, în cadrul căruia se reface fundaţia şi se restaurează pictura.

Lucrările se vor încheia la sfârşitul anului viitor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră