Noua modă în Bucureşti – demolarea blocurilor noi

29 Mai 2015
Noua modă în Bucureşti – demolarea blocurilor noi
Tot mai multe blocuri noi riscă să fie demolate, cel puţin în Bucureşti, după ce instanţele dau dreptate oamenilor care sesizează că nu au fost respectate autorizaţiile de construcţie. În majoritatea cazurilor, au fost ridicate mai multe etaje decât menţionau documentele.

În alte cazuri, nu a fost respectată amprenta la sol, sau, mai rău, autorizaţia de construcţie a fost acordată ilegal.

Între anii 2006-2008, în plin avânt imobiliar, aproape că nu a rămas spaţiu verde neatins de betoane. Oamenii s-au trezit, pur şi simplu, cu blocul în geam.

Ulterior, pe măsură ce situaţia a evoluat, conştiinţa publică "s-a trezit”. Locatarii afectaţi de noile construcţii şi ONG-urile au început să atace în instanţă autorizaţiile emise de primării pentru clădirile noi.

Şi iată-ne în 2015, când, aproape în fiecare sector al Capitalei, clădiri noi au sentinţe de demolare.

Sectorul 2, 9 clădiri

Site-ul mariustucă.ro a trimis solicitări legate de situaţia construcţiilor noi care urmează să fie demolate tuturor primăriilor. Pe măsură ce răspunsurile vor veni, le vom prezenta.

În sectorul 2, potrivit răspunsului primit de la biroul de presă, în urma solicitării pe Legea 544/2001, sunt 9 decizii definitive privind demolarea unor clădiri noi.

„De la începutul anului până în prezent, ca urmare a Sentinţelor civile rămase definitive şi irevocabile au fost emise 9 dispoziţii privind desfiinţarea unor lucrări de construcţii executate fără autorizaţie de construire”, precizează biroul de presă al sectorului 2.

Instanţa obligă pârâtul, practic, firma care construieşte, să demoleze clădirile ridicate ilegal. Pentru că niciodată firmele nu execută sentinţa în timpul impus de lege, sarcina de demolare revine primăriei de sector.

La întrebarea legată de costurile demolării, primăria sectorului 2 a precizat pentru mariustucă.ro că, în cele mai multe cazuri, acestea sunt suportate de primărie, pentru ca ulterior, instituţia să îşi recupereze în instanţă cheltuielile.

În sectorul 2, cel mai răsunător caz a fost blocul de 10 etaje din strada Aurel Vlaicu 120 -122. Cu o sentinţă de demolare emisă încă de anul trecut, nici în acest moment construcţia nu a fost demolată.

Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureşiul, a precizat pentru mariustucă.ro, că, în acest moment, ONG-ul are procese pentru demolarea a 6 construcţii noi: „Avem în jur de şase procese pe rol, în unele cazuri cerem şi recunstruirea a ceea ce iniţial s-a demolat, de obicei, clădiri istorice. Astfel, avem procese pentru: Maroa Roseti 38, Dionisie Lupu 56, Polona 68-72, Icoanei 11-13, Dudeşti 94 şi construcţiile din din Parcul Copiilor.”


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră