Ce riscă România, dacă refuză cota de peste 6000 de imigranţi?

10 Sep 2015
Ce riscă România, dacă refuză cota de peste 6000 de imigranţi?
Europarlamentarul Norica Nicolai afirmă că România nu poate fi sancţionată dacă va refuza să primească cei 6351 imigranţi, propuşi drept cotă ţării noastre de către Comisia Europeană, dar va avea probleme de imagine, care se vor suprapune celor deja existente.

"Legal, nu poate risca ceva, însă ca imagine, riscă să fie una dintre ţările care nu sunt aproape de coeziunea europeană, de spiritul european, ceea ce ar adăuga un plus de probleme cu privire la imaginea României", a declarat joi Norica Nicolai la RFI.

Ea admite că cifra de 6.351 de imigranţi este mare şi crede că a surprins chiar şi autorităţile de la Bucureşti. "Cred că a surprins şi autorităţile de la Bucureşti, care declarau că sunt pregătite să primească circa 1.700 de persoane. Dar lucrul ăsta se va stabili săptămâna viitoare într-un Consiliu JAI şi opinia mea este ca acest Consiliu să se transforme într-un summit, pentru că se pune problema schimbării regulilor Dublin, care se vede clar că nu au mai funcţionat, sunt depăşite. Ca atare, cred că trebuie o decizie politică la nivel înalt cu privire la numărul şi la situaţia în care se află Europa, pentru că din păcate analiza este mai mult emoţională. Înţelegem foarte bine ce este o criză umanitară, dar dincolo de această criză care pune în pericol coeziunea europeană, date fiind experienţele de până acum, ţări care refuză să participe voluntar la acest proiect, cred că trebuie să avem o discuţie foarte serioasă la nivelul Uniunii Europene, atât cu privire la acquis-ul Schengen, cât şi cu privire la efectele acestei crize umanitare pentru statele membre ale Uniunii Europene", spune europarlamentarul.

Cu toate acestea, Norica Nicolai e de părere că Bucureştiul ar trebui să accepte această cotă, dar decizia trebuie luată după o discuţie foarte serioasă între Guvern şi preşedinte, şi cu un eventual aviz al Parlamentului în comisiile de specialitate

"România ar trebui să spună da, acceptând cât poate să accepte, cât are capacitatea să accepte şi să ofere condiţii corecte (...). Este un număr destul de mare, de la 1.700 la şase mii e o diferenţă semnificativă, însă probabil va fi în etape şi impactul nu va fi destul de puternic în primă fază", spune eurodeputatul.

Mai mult, Norica Nicolai spune că "în plan politic, am putea să solicităm foarte ferm Uniunii Europene să facă paşi semnificativi pentru aderarea României la Schengen".

"Eu cred că în momentul de faţă, UE trebuie să recunoască faptul că a ţinut atât România, cât şi Bulgaria în afara acquis-ului Schengen, deşi Tratatul nu-i permitea să facă acest lucru. Este un moment potrivit ca statele membre să înţeleagă că e nevoie ca regulile europene să fie strict respectate", a mai spus europarlamentarul, întrebat dacă e momentul pentru o astfel de solicitare.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră