Nicio surpriză: MRU, un om "uns cu toate alifiile", propus la şefia SIE. PSD nu va vota propunerea

24 Iun 2015
Nicio surpriză: MRU, un om
Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu şef la SIE, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. Iohannis i-a înştiinţat, printr-o scrisoare oficială, pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens. În acest moment, şef interimar al SIE este generalul Silviu Predoiu.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este o onoare pentru el să fie propus pentru acest post şi că speră ca Parlamentul să-l voteze. "Nominalizarea a venit astăzi. SIE a fost foarte bine condus chiar şi fără un director civil. Va exista o discuţie în Comisii şi votul va fi dat de plen. Votul este sacru şi în urma votului din plenul reunit vom vedea rezultatul", a mai spus Ungureanu.

Reacţia Partidului Social Democrat nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Senatorul Ilie Sârbu a anunţat că numirea lui MRU în fruntea SIE este ilegală, motiv pentru care PSD va vota împotrivă. „Numirea este ilegală. În legea de funcţionare a SIE se spune ca preşedintele face propunerea CSAT-ului şi apoi vine la Senat. Eu nu am auzit sa fie vreo şedinţă CSAT nici ieri, nici azi-noapte, nici spre dimineaţă. Această propunere, din punct de vedere legal, poate ajunge la Parlament doar prin CSAT”, a spus Ilie Sârbu.
 
Constituţia prevede însă la articolul 65, lit h, că Senatul şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, numeşte, la propunerea Preşedintelui României, şi nu a CSAT, directorii serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii. Aşa a procedat şi fostul preşedinte Băsescu în februarie 2012 când l-a propus pe Teodor Meleşcanu la şefia SIE, după demisia lui Ungureanu, propus premier în locul lui Emil Boc.

Potrivit articolului 38 din Regulamentul şedinţelor comune, numirile în aceste funcţii se fac cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi la şedinţa de validare.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că parlamentarii Uniunii îl vor vota pe Ungureanu în funcţia de şef al SIE."Da, o să îl susținem. Nu avem niciun motiv să nu îl susținem pe domnul Ungureanu", a spus Kelemen Hunor.

Mihai Răzvan Ungureanu a rămas cunoscut în memoria colectivă drept premierul „unguent”, după ce s-a lăfăit pe banii publici în mandatul său la Palatul Victoria. Atunci, ţara se afla în plină recesiune, s-au luat măsuri de austeritate, iar premierul îndemna la cumpătare. Dar măsurile de austeritate erau luate doar pentru populaţie. În acelaşi timp, la Palatul Victoria, se comanda pentru premierul MRU: loţiuni, parfumuri, creme, băuturi fine, muşchi de vacă, scoici şi creveţi Tiger. Totul pe banii publici ai românilor!

Cum a fost demis Ungureanu de la Externe?

În toamna lui 2006, muncitorii români Nelu Ilie şi Adrian Gângean au fost arestaţi în Irak de Poliţia Militară Americană. Aceştia erau suspecţi de spionaj pentru că au filmat în interiorul bazei militare Q – West din apropierea oraşului Mossul, unde lucrau ca operatori maşini. Cei doi alături de alţi aproape 50 de români lucrau la o fabrică de îmbuteliere a apei din baza militară. Eliberarea lor a iscat un scandal uriaş în lumea politică românească, ministrul de Externe de atunci, Mihai Răzvan Ungureanu, demisionând la cererea premierului.




Alte stiri din Actualitate

Ultima oră