Nevăzătorii, subiect de recurs la Înalta Curte

11 Mai 2015
Nevăzătorii, subiect de recurs la Înalta Curte
Avocatul Poporului a promovat la Înalta Curte de Casație și Justiție un Recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 59 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/ 2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, și anume stabilirea înțelesului termenului de "nevăzător".
Conform unui comunicat de presă, în opinia Avocatului Poporului, dispozițiile sus-menționate se aplică și persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu numai celor cu grad de handicap vizual grav, astfel încât ambele categorii pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, în condițiile legii.

Promovarea Recursului în interesul legii s-a datorat faptului că textele de lege sus-menționate au fost interpretate și aplicate diferit, atât la nivelul caselor teritoriale de pensii, cât și la nivelul instanțelor judecătorești, situație ce a determinat în unele cazuri stabilirea unor debite de 50.000-65.000 de lei.

Hotărârile judecătorești pronunțate s-au conturat în două opinii referitoare la interpretarea și aplicarea normelor legale menționate, în raport de înțelesul dat termenului de "nevăzător". Într-o primă opinie, formulată de către o parte din instanțele de judecată, termenul de "nevăzător" se referă exclusiv la persoanele cu grad de handicap grav, iar persoanelor cu handicap vizual accentuat/ mediu nu le sunt aplicabile prevederile privind "nevăzătorii". Într-o altă opinie, exprimată de către alte instanțe judecătorești, prevederile art. 59 din Legea nr. 263/ 2010, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/ 2000 sunt aplicabile atât persoanelor cu handicap vizual grav, cât și celor cu handicap accentuat.

Avocatul Poporului susține că dispozițiile art. 59 din Legea nr. 263/ 2010 și art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/ 2000 se aplică și persoanelor cu grad de handicap accentuat. Aceasta deoarece, între altele, legea nu distinge cu privire la gradul de handicap, ci numai sub aspectul tipului de handicap, respectiv vizual și celelalte tipuri de handicap. Astfel încât, Avocatul Poporului consideră justificată opinia potrivit căreia înțelesul termenului de'"nevăzători" nu este echivalentul termenului de "orb" sau celui cu grad de handicap grav. În plus, legislația principală și secundară din domeniul pensiilor nu definește termenul de "nevăzător", de altfel nu menționează deloc acest termen. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră