Naţionaliştii din SUA, inspiraţi de legionarii lui Zelea Codreanu: Cea mai mare inspirație spirituală a mea este Legiunea Sf.Mihail

16 Aug 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Naţionaliştii din SUA, inspiraţi de legionarii lui Zelea Codreanu: Cea mai mare inspirație spirituală a mea este Legiunea Sf.Mihail

Unul dintre liderii protestelor de extremă dreaptă din Charlottesville, Virginia, SUA, a purtat un tricou cu portretul liderului legionarilor români, Corneliu Zelea Codreanu, luni, la o ședință de judecată, relatează balkaninsight.com.

Matthew Heimbach, 26 de ani, lider al Partidului Tradiționalist al Muncitorilor din Indiana și cofondator al rețelei tradiționale de tineret, este bine-cunoscut printre naționaliștii albi americani, după ce a fost judecat pentru că a împins un protestatar la un miting al lui Donald Trump, anul trecut în Kentucky.

El a fost unul dintre organizatorii mitingului de sâmbătă din Charlottesville, care i-a reunit pe naționaliștii albi, pe neo-naziști și pe membrii Ku Klux Klan. Aceştia s-au confruntat cu protestatarii anti-fasciști, unul dintre ei, o femeie de 32 de ani, fiind ucis după ce un şofer, simpatizant neonazist, a intrat cu maşina în mulțime.

Reacţiilele preşedintelui Trump faţă de aceste incidente au fost controversate. Iniţial, el a evitat să-i condamne pe naţionalişti, dar a revenit ulterior. Nu a durat însă mult şi a susţinut că au greşit şi naţionaliştii, şi antifasciştii.

Şoferul a fost audiat luni la tribunalul din Charlottesville, iar Heimbach a apărut la audiere în tricoul imprimat cu chipul lui Zelea Codreanu.

Heimbach este un admirator declarat al liderului Gărzii de Fier și declară că este legat de oameni care împărtășesc opiniile sale nu numai în România, ci și în mai multe țări din Europa de Est și din Balcani.

Într-un interviu publicat în iulie 2016, după Congresul Național Republican, în care a apărut cu alți naționaliști albi în sprijinul lui Donald Trump, Heimbach a spus că îi admiră pe Corneliu Codreanu de la Garda de Fier, Jose Antonio de la Falanga Spaniolă, Sir Oswald Mosley de la BUF Uniunea britanică a fasciştilor, Léon Degrelle de la partidul belgian Rexist, Bashar al-Assad, Saddam Hussein şi colonelul Qaddafi.

Potrivit site-ului rețelei tradiționale de tineret, pe care o conduce, Heimbach este bine conectat la mișcările fasciste est-europene și balcanice.

El s-a întâlnit și învățat de la Zorile aurii, un partid extremist  din Grecia și a participat la o întâlnire naționalistă ortodoxă internațională la Saint Petersburg, în Rusia.

Site-ul său conține, de asemenea, publicitate pentru traducerea în limba engleză a unei cărți a lui Corneliu Zelea Codreanu, "Pentru legionarii mei", care conține o prefață a scriitorului și activistului neo-nazist Kerry Bolton.

Heimbach a publicat un rezumat pe site, marcând calitățile care fac un "bun naționalist alb" conform învățăturilor lui Codreanu - antrenament fizic, mers la biserică, rugăciune și post.

"Nu mă identific ca neo -nazist. Consider că cea mai mare inspirație spirituală a mea este Legiunea Sf. Arhanghel Mihail ", a mai spus Heimbach într-un interviu publicat în 2015.

"Când m-am dus în România împreună cu soția mea, am vorbit cu niște oameni în vârstă care îşi amintesc de Legiune, şi am văzut nişte creștini ortodocși umili și iubitori, dispuși să sufere tortura decenii în închisoare", a adăugat el.

Legiunea Arhanghelului Mihail a fost înființată în anii 1920, când studenții au format grupări antisemite care au pus la cale primul pogrom din România în 1927, în Oradea, Transilvania.

La mijlocul anilor 1930, Partidul Garda de Fier, braţul politic al Legiunii, și-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea mai multor figuri evreiești.

În iunie 1941, ofițerii de armată români și germani, susținuți de poliția legionară, au distrus sinagogi și case și au ucis 13.000 de evrei în Iași și București.

Codreanu, poreclit "căpitanul" de colegii săi legionari, a fost asasinat în 1938 împreună cu 13 membri ai partidului, la ordinul regelui Carol al II-lea.

Legiunea este încă activă în România și are un site web, dar nu a solicitat permisiunea de a organiza un eveniment public din 2013.

Heimbach a început să ţină prima pagină în 2012, după ce a înființat o Uniune albă a studenților la Universitatea Towson din Baltimore, Maryland și din nou în 2014, când s-a alăturat Bisericii Ortodoxe Răsăritene, dar a fost excomunicat pentru promovarea rasismului și a fascismului.

sursa foto: balkaninsight.com

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră