Muzeul Național Bran se va închide după aproape 60 de ani

24 Feb 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Muzeul Național Bran se va închide după aproape 60 de ani

Cele aproape 10.000 de piese transferate din Castelul Bran la Muzeul Vămii Medievale, după retrocedarea acestuia în luna mai 2009, vor fi păstrate la Muzeul Județean de Istorie Brașov și o parte la Castelul Bran, dacă administrația acestuia va fi de acord. Secția etnografie va intra în administrarea Muzeului de Etnografie Brașov, a declarat pentru agerpres.ro istoricul Nicolae Pepene.

El a spus că propunerea ministrului Vlad Alexandrescu a fost de a păstra o parte din bunurile pentru care există documente că au fost colecționate de Regina Maria în câteva încăperi din Castelul Bran.

"Prin urmare, primul pas a fost făcut. Ministerul Culturii a făcut demersuri către administrația Castelului Bran pentru a ceda o parte din patrimoniul regal pentru organizarea unei expoziții în Castel, cu obligația de a se respecta normele în vigoare de protejare și conservare a patrimoniului, de a plăti un personal calificat, muzeografi, conservatori, iar acest patrimoniu rămâne statului român, dar poate fi folosit în Castel. Sunt curios ce răspuns va veni dinspre administrația Castelului Bran. În cazul în care nu se va dori acest lucru, patrimoniul aflat la Muzeul Vămii Medievale va fi preluat de Consiliul Județean și dat în administrarea Muzeului Județean de Istorie", a mai spus istoricul.

El a adăugat că piesele din Muzeul Vămii Medievale sunt foarte valoroase, dar valoarea lor va scădea când vor fi scoase din contextul istoric. Pepene speră că administrația Castelului Bran va accepta colaborarea în semn de respect față de Regina Maria și Domnița Ileana.

Muzeul Bran a fost înființat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziție de artă și istorie medievală. Mai târziu, prin anii '60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secția Etnografică Bran.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră