Mugur Isărescu: Aderarea României la Zona Euro, în anul 2019, nu mai este un obiectiv fezabil

01 Oct 2015
Mugur Isărescu: Aderarea României la Zona Euro, în anul 2019, nu mai este un obiectiv fezabil
Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, este de părere că aderarea României la Zona Euro, în anul 2019, nu mai este un obiectiv fezabil, iar BNR va propune Guvernului şi Preşedinţiei ca, înainte de anunarea unei noi date, să stabilească o foaie de parcurs, care să fie acceptată prin consens naţional. 
 
"Ţinta 2019 pentru euro nu mai este fezabilă pentru că ar fi trebuit ca, cel mai târziu în iunie 2016, să intrăm în ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregătirea e complicată. Tehnic nu mai este posibil, char dacă am dori politic", a precizat guvernatorul BNR.
 
Șeful Băncii Naționale a explicat că deși România reușește să intre în anticamera zonei euro în 2016, fiind un lucru care implică un efort deosebit și este puțin probabil că se va realiza, țara noastră va trebui să mai rămână cel puțin încă doi ani în aceasta, fără a i se garanta intrarea în zona euro în 2019.
 
"Noi avem o abordare pe care am mai spus-o şi o s-o propunem din nou Guvernului, preşedintelui ca, înainte de orice decizie, de stabilirea unei date, să ne facem o foaie de parcurs, trebuie să ştim ce înseamnă atingerea acelei date, o foaie de parcurs care să fie discutată politic, să fie însuşită şi de opoziţie, pentru că la anul suntem în alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel naţional, mai mult decât unul politic poate", a adăugat Isărescu.
 
Totodată, guvernatorul BNR a precizat că aderarea la zona euro este un proces complicat, care necistă atât schimbarea modenei, cât și schimbări în alte componente ale societății, cerând înțelegerea societății românești. Alte țări din regiune care au intenția de a intra în zona euro nu și-au fixat o dată anume, ci așteaptă condițiile necesare pentru a face acest pas.
 
"Plus că trebuie să răspundem la mai multe întrebări: comiterul de trecere la euro din ceva fi format? Cât va fi guvernamental, cât va cuprinde partea tehnică din banca centrală, cât va acoperi societatea civilă? Răspunsul la aceste întrebări va veni pe cale de consecinţă", a explicat Isărescu.

Un eventual acord cu FMI trebuie "axat pe reforme structurale"
 
Șeful BNR a spus că un eventual nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional trebuie axat pe reforme structurale.
 
"Un acord cu Fondul desigur ar da un plus de credibilitate politicilor economice ale României. Cred că ne-ar ajuta şi în ceea ce priveşte finanarea avantajoasă de pe pieţele de capital internaţionale. Probabil că ar stimula şi procesele de reformă şi coeziunea mixului de politici. Dar toate acestea trebuie decise într-un cadru politic adecvat şi în perspectiva faptului că anul viitor sunt alegeri şi, deci, un eventual acord se va adresa, nu numai anului viitor dar probabil şi unui guvern de după alegeri", a conchis Isărescu. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră