UPDATE. Mişcare-surpriză. PSD amână nominalizarea miniştrilor din Guvernul Dăncilă

22 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Mişcare-surpriză. PSD amână nominalizarea miniştrilor din Guvernul Dăncilă

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit luni după amiază într-o şedinţă în care ar fi trebuit să stabilească lista cu miniştrii care vor face parte din Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Numai că ordinea de zi anunţată săptămâna trecută a picat, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat o altă temă pentru şedinţa CExN. Mişcarea-surpriză a PSD pare o tragere de timp, în condiţiile în care preşedintele Iohannis ceruse coaliţiei să se mobilizeze astfel încât noul guvern să se apuce de treabă cât mai repede.

Liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat luni, după ce a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, că discuţiile privind formarea Guvernului condus de Viorica Dăncilă vor fi amânate pentru că social-democraţii nu au ajuns la o înţelegere privind unele portofolii. 

În aceste condiţii, în şedinţa CExN se va discuta doar programul de guvernare pentru noul cabinet Dăncilă, nu şi numele propunerilor de miniştri, fapt confirmat de Liviu Dragnea.

Liderul PSD a precizat că părerea "cvasiunanimă" ar fi că "ne-am grăbi dacă azi am discuta şi stabili în CEX miniştrii". "Am stabilit de ieri că nu discutăm despre ministere şi miniştri azi. Am discutat și cu ALDE despre programul de guvernare”, a spus Dragnea.

Întrebat săptămâna trecută, după desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier, dacă vor fi modificări majore la noul program de guvernare, liderul PSD a răspuns: "Eu cred că nu, ce să se modifice în două săptămâni de zile?".

Tot atunci, Dragnea anunţa o evaluare a actualilor miniştrii în sedinţa de azi a CExN. "Fiecare ministru va fi analizat. Există posibilitatea ca o parte dintre ei să continue Dacă vom decide să îi propunem doamnei Dăncilă ca un membru actual să rămână, va fi după ce vom avea argumente serioase. Va fi după o discuţie poate pentru unii dureroasă, dar necesară", declara liderul PSD.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni, după o şedinţă a conducerii partidului, că nu vor fi modificări majore, nici în profunzime, nici ca întindere, în programul de guvernare. El a mai spus că numirile miniştrilor pe posturi se vor face vineri.

"Structura guvernului va rămâne aceeaşi. Ceea ce nu vă pot confirma încă, şi o vom face vineri, odată cu cei de la PSD, sunt numirile pe posturi", a adăugat Tăriceanu.

Joi, după desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier, preşedintele Iohannis îi invita "pe toți cei implicați în procedură să se mobilizeze și să lucreze repede și bine. Este posibil ca până la 1 februarie întreaga procedură să fie finalizată și noul guvern să se apuce de treabă și să rezolve problemele, mai degrabă decât să le încurce".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră