Mircea Lucescu, dezvăluire în premieră: Guvernul român mi-a interzis să plec în Brazilia!

20 Ian 2016 | scris de Veronica Micu
Mircea Lucescu, dezvăluire în premieră: Guvernul român mi-a interzis să plec în Brazilia!

Mircea Lucescu a declarat pentru site-ul oficial al grupării ucrainene că, în trecut, mai precis în perioada comunistă, a mai fost invitat în Brazilia.

Antrenorul român povestește că în mai 1970, ministrul român al Afacerilor Externe a primit o scrisoare din Brazilia.

"Președintele FC Fluminense, echipă care, la acea vreme, era campioana Braziliei, vroia să mă vadă. Mă invitau pentru trei luni - în perioada pauzei de iarnă, când în țări precum URSS, Ungaria și România era imposibil să organizezi un campionat de fotbal din cauza condițiilor meteo. La acea vreme, astfel de invitații erau frecvente în țările comuniste. De exemplu, jucătorul maghiar Albert a primit permisiunea de la guvernul țării sale să joace în Brazilia timp de trei luni. Și eu am fost invitat în aceleași condiții", mărturisește Lucescu.

Întrebat de ce tocmai el a primit invitația, antrenorul lui Şahtior a spus că, atunci, era căpitanul echipei naționale, care a fost prezentă la Campionatul Mondial din Mexic, din 1970.

"Am jucat foarte bine în turul preliminar. România a reușit să se califice după ce a terminat grupa 1 preliminară a Europei pe primul loc, în fața Greciei, Elveției și Portugaliei. La acea vreme, echipa Portugaliei, condusă de Eusebio, era a treia cea mai puternică echipă națională din lume. Dar, în ultimul meci, am obținut o victorie acasă, împotriva portughezilor și ne-am calificat la Mondialul din Mexic", povestește tehnicianul echipei ucrainene.

Mircea Lucescu spune că a fost înștiințat de invitația oficialului brazilian.

"Chiar mi-am dorit să merg în Brazilia, însă guvernul de atunci nu mi-a permis. Era imposibil să pleci în perioada comunistă", a mai spus Mircea Lucescu.

Redăm mai jos scrisoarea trimisă guvernului român de președintele clubului brazilian Fluminense:

"Rio, mai 1970
Domnule Președinte,
Ne-a fost adus la cunoștință faptul că Federația de Fotbal din țara dumneavoastră împrumută jucători cluburilor din alte țări.
Clubul de fotbal Fluminense este foarte interesat de atacantul Mircea Lucescu. Vă rugăm să ne dați înformații referitoare la condițiile împrumutului. Fluminense deține titlul campionatului din Rio de Janeiro și este câștigătoarea Cupei Olimpice din America de Sud.

Președintele Francisco Laport"

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră