Mircea Badea îi face plângere penală lui Moise Guran. Ce spune Guran

05 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Mircea Badea îi face plângere penală lui Moise Guran. Ce spune Guran Galerie foto (3)

Realizatorul de televiziune Mircea Badea i-a făcut plângere penală jurnalistului Moise Gruran după ce aplicaţia acestuia, Biziday, a dat o alertă falsă de cutremur de 10 grade pe scara Richter, care a creat panică în rândul populaţiei şi a devenit temă de discuţii pe reţelele de socializare.

Alarma falsă a fost dată vineri după-amiază şi mulţi dintre utilizatorii aplicaţiei s-au plâns de spaima pe care au tras-o în urma ştirii false.

Mircea Badea a anunţat pe blogul său şi în pagina sa de Facebook că plângerea penală a fost trimisă Ministerului Public după acelaşi model "brevetat de Sebastian Ghiţă". "Exista acest model de succes al sesizarii procurorilor prin mail, brevetat de Sebastian Ghita in cazul Realitatea Media", scrie Badea pe blogul său.

Subsemnatul Badea Mircea Radu, proprietar al blogului www.mircea-badea.ro si realizator de emisiuni la Antena3, doresc sa sesizez Ministerul Public cu privire la urmatoare situatie.

La data de 3.03.2017 abonatii aplicatiei Biziday au primit o alerta de cutremur de 10 grade pe scara Richter. A aparut astfel un sentiment de panica teribila la foarte multi cetateni care au primit aceasta informatie falsa. Prin intensitatea sentimentului de panica si prin dimensiunea raspandirii acestuia consider ca ne aflam in prezenta unui pericol pentru ordinea publica.

Situatia a devenit subiect de stiri si dezbatere pe toate site-urile si televiziunile de stiri si pe retelele de socializare.
Domnul Moise Guran, persoana cunoscuta in spatiul public, este cel care gireaza activitatea si functionarea acestei aplicatii si isi asuma asta, cu subiect si predicat: http://www.ziare.com/stiri/cutremur/nu-a-fost-cutremur-de-10-grade-in-romania-moise-guran-aplicatia-biziday-a-luat-o-razna-1456099

Atasez cateva reactii ale abonatilor aplicatiei care au trait momente de groaza si care au actionat sub imperiul acestei stari. Mentionez ca acestia sunt oameni obisnuiti sa #reziste si nu se sperie usor. Dar cand e vorba despre o situatie de viata si de moarte despre care sunt avertizati de o aplicatie asumata de un cetatean in care au incredere, s-au lasat cuprinsi de sentimentul de panica si au reactionat ca atare.

Fata de cele prezentate, chestiuni care consider ca intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de lege, va rog sa luati masurile legale care se impun.

Aceasta este declaratia pe care o sustin si o semnez pe propria raspundere!

Va multumesc, Mircea Badea!”, se arată în plângerea lui Mircea Badea.

Duminică seara, Moise Guran a anunţat în pagina sa de Facebook că aplicaţia Biziday s-a deconectat de la serverele Institutului Naţional de Fizica Pământului şi nu va mai transmite alerte de cutremur.

Jurnalistul a anunţat că a comandat un audit de securitate pentru aplicaţia sa şi va depune şi o plângere la Poliţie pentru faptul că aplicaţia a fost ţinta unui atac cibernetic.

Iată mai jos explicaţia postată de Moise Guran pe biziday.ro:

"Din capul locului vă spun, pentru aceia dintre dumneavoastră care poate nu conștientizați asta, că un jurnalist nu poate avea un portofoliu mai important decât Credibilitatea. Poți să spui orice, poți să faci analizele lu’ Pește, dacă nu te crede lumea, ca jurnalist nu exiști. Ceea ce o să vă povestesc azi sunt gândurile mele din aceste zile, cu referire la Alerta de Cutremur din Aplicația Biziday, precum și modul în care o intenție mai veche de a mea, transformată în realitate, mi-a afectat probabil grav credibilitatea.

Rareori oamenii fac exerciții sau planuri de dezastru, doar pentru că trebuie. De regulă, dacă le dai ceva în schimb, rezultatul e altul. DSU a făcut o grămadă de filmulețe informative, a comunicat cum a putut mai bine proceduri pentru situații de cutremur major, în continuare oamenii fug pe scări de la etajul X sau chiar sar pe geam cum se mișcă puțin lustra. De ce? Pentru că trebuie să ai o educație a rațiunii foarte temeinică pentru ca aceasta, rațiunea, să nu fie paralizată de cel mai puternic instinct, cel de supraviețuire. Cutremurul activează instantaneu o spaimă de moarte, implicit instinctul de supraviețuire, iar acesta paralizează, cum spuneam, rațiunea.

Cum omul nu a inventat încă niciun mecanism prin care să combată tremurul scoarței terestre, tot ceea ce se poate face la un cutremur este să te ferești cât mai bine de efectele acestuia. Or, asta se poate doar raționând, iar spaima de moarte poate fi înfrântă cu Educație. Asta a fost credința mea și asta ne-am și propus să facem cu Alerta de Cutremur din Aplicația Biziday. Nu altceva.

În altă ordine de idei, scopul Alertei de Cutremur, a fost să îi facă pe utilizatori, oferindu-le ceva la schimb (o avertizare timpurie), să vadă filmulețul de trei minute, postat pe youtube. În conceperea filmulețului am avut în vedere trei lucruri:

1. Să fie scurt, ca să-l vadă cât mai multă lume;

2. Să includă un singur call to action (bagă-te sub o grindă!);

3. Să inducă o îndoială privind iminența unui cutremur în cazul declanșării Alertei (este un experiment, se poate declanșa accidental).

În legătură cu punctul trei am avut dezbateri infinite cu toți colegii mei, jurnaliști, IT-iști, dar și cu specialiști în comunicare și marketing. Toți mi-au spus că e rău pentru aplicație, că dă sentimentul că e făcută pe genunchi când noi ne-a dat peste cap să o facem într-un fel în care nu s-a mai făcut până acum în România. Rar procedez așa, dar în legătură cu filmulețul respectiv mi-am impus punctul de vedere. De ce? Pentru că nu am găsit altă modalitate mai puternică decât Îndoiala, Neîncrederea, pentru a-i convinge pe utilizatori să nu acționeze sub primul impuls. La declanșarea Alertei ei ar fi trebuit să-și amintească – Moise a spus că se poate declanșa accidental. Să ne băgăm totuși sub grindă, că nu se știe!

Băgatul sub grindă e un pic altceva decât fugitul pe scări sau săritul pe geam. Am greșit? Nu știu ce să zic… Vineri seara unii au fugit pe scări. Deci, da, cu ei am greșit. Cert este că deși aproape 200 de mii de oameni au aplicația, după două luni de la lansare, filmulețul care era scopul Alertei de Cutremur, a fost vizionat de puțin peste 40 de mii. Așadar, o rată mică de succes pe partea de Educație, o rată mare de risc, pe partea de Isterie. De altfel, după primele zile în care am vorbit și noi, dar a existat și un mare interes pentru Alerta de Cutremure, aplicația s-a promovat singură, pentru știri, simplitate, claritate (gratuitate, poate, nu știu) și am multe motive să cred că cei mai mulți utilizatori nici nu au avut această alertă. Alții au închis-o (dar tot au fost victimele farsei de vineri seara, o să vedeți imediat de ce).

Despre securitatea aplicației vă pot spune că am făcut cam tot ce puteam face, iar Alerta de Cutremur a avut un privilegiu special. Asta tocmai pentru că e complet automatizată, nu depinde de oameni. Colegii care se ocupă de partea asta de securitate mi-au interzis să dau orice detaliu tehnic legat de incidentul de vineri seara. Vă pot spune doar atât. În toamnă, înainte de implementarea Alertei și lansarea Aplicației, am mers cu un expert în securitate cibernetică la Institutul pentru Fizica Pământului și am avut cu cei de acolo o discuție legată de modul în care cooperăm și ne securizăm în privința Alertei de Cutremur. Și ne-am securizat bine!

Rezultatul a fost că Alerta de Cutremur NU a fost spartă, ea NU s-a declanșat accidental. Mesajul trimis vineri seara NU a fost o Alertă de Cutremur.

Aceea are vocea mea, remember? A auzit cineva vocea mea, vineri seara? Dar cine a mai stat să se gândească, în momentele alea? Jucam table cu nevastă-mea, când a intrat notificarea… Mie însumi mi-a luat trei secunde să îmi dau seama că e altceva, dar nevastă-mea zburase de lângă mine fără să-și dea seama că nu e Alerta de Cutremur ci doar o Notificare Roșie (care nu are vocea mea, doar țăcăne) făcută în așa fel încât să pară o Alertă de Cutremur. Vă rog să vedeți și să revedeți filmulețul de trei minute în care este prezentată Alerta de Cutremur.

Vă mărturisesc că acest tip de farsă nu l-am anticipat. Este vina mea și îmi asum responsabilitatea. Am plecat de la premisa că noi suntem atât de bine securizați (cine își imaginează că dacă Biziday e o aplicație gratuită e făcută pe genunchi, de voluntari sau fără investiții se înșeală grav) încât nu poate trimite altcineva decât noi o știre. O notificare. Asta a fost vineri seara – o notificare în care putea să scrie că e un accident pe autostradă. Cine a reușit să facă asta putea să scrie cuvinte injurioase, sau putea să scrie că a murit Iliescu (cum am văzut apoi glume pe facebook). În loc de asta, a ales să încerce să panicheze utilizatorii aplicației, pe data de 3 martie, în preziua cutremurului din 1977, un moment în care pe toate televizoarele se vorbea de cutremur. De ce? Cui podest? Nu știm încă, dar vom încerca să aflăm, am comandat un audit de securitate și voi depunde o plângere la Poliție. Vom reuși? Eu vă pot promite că nu vom precupeți niciun efort să aflăm și să dăm chiar noi știrea.

Sincer să vă spun, aș fi preferat să fie greșeala noastră, să vă pot spune că am greșit și să îmi cer scuze. Dar NU este acesta Adevărul. Vă promit că atunci când îl voi ști, îl voi spune.

Noi ne-am propus să dăm știri, după ce le verificăm, să facem o educație a Adevărului. Educația pentru Cutremur a fost extra și acum am reconsiderat-o. Cel puțin am arătat că se poate face și asta, dar este treaba autorităților să gestioneze pe mai departe un sistem de alertare în masă, în caz de dezastru, precum și pregătirea populației pentru el.

În această seară ne-am deconectat de la serverele INFP. Colegii mei lucrează și, cât de curând, veți fi invitați să faceți un update la Aplicația Biziday, ce elimină atât Meniul Alertei de Cutremur, cât și filmulețul educativ dar și informațiile privind prevenția.

Facem acest lucru pentru a păstra credibilitatea Aplicației Biziday, căci responsabilitatea pe care noi ne-o putem asuma este legată de verificarea știrilor și informarea populației în timp real. Suntem doar jurnaliști".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră