Ministrul Muncii nu renunţă la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

11 Mai 2017
Ministrul Muncii nu renunţă la plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut joi ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, să facă rapid o analiză pe tema plafonării indemnizaţiilor pentru creşterea copilului pentru a vedea dacă se va lua sau nu o decizie în acest sens.

"Suntem în analiză să reintroducem plafonul, nu la 3.400 de lei cât a fost, ci undeva între 5.000 și 10.000 de lei, pentru că nici principiul contributivității, nici al solidarității sociale nu se poate aplica pentru o indemnizație de 35.000 euro pe lună care nu există nicăieri în lume", a afirmat Olguța Vasilescu, în şedinţa de joi a Guvernului, relatează agerpres.ro.

"Mi-aș dori ca această analiză pe care o faceți să o facem destul de repede, astfel încât, pe de o parte, să luăm o decizie, dacă e de luat o decizie în acest sens, dar să fim și noi și românii informați despre anumite decizii pe care putem să le luăm", i-a cerut premierul.

Ministrul Muncii a susţinut că în România s-a ajuns în situația în care pentru o astfel de indemnizație se plătește 35.000 euro pe lună pentru o singură persoană, după ce anul trecut s-a scos plafonul care era la 3.400 lei.

"Am observat că în primele luni din acest an s-a plătit cât pentru întreg anul trecut și că devine o practică să se plătească salarii mai mari de angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât și cuantumul indemnizației să crească sau pentru că se calculează la venit se fac vânzări de imobile și automat indemnizația este mai mare", a afirmat Olguța Vasilescu.

Ea a dat exemple de indemnizație, printre acestea fiind un avocat în București care primește 159.348 lei pe lună, deci peste 35.000 euro, iar la Constanța — pe drepturi de proprietate intelectuală, se plătesc 141.679 lei pe lună.

"Aș menționa că avem cereri în analiză cu sume mult mai mari, chiar și decât acestea prezentate. Primii 10 din acest top de indemnizații cu sumele adunate totalizează cât pentru 600 de indemnizații medii", a mai spus ministrul Muncii.

Cu o zi în urmă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că nu este de acord cu plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului, aşa cum a fost prezentată, şi, în acest context, Olguţa Vasilescu a afirmat că dacă Dragnea nu e de acord, înseamnă că măsura nu va fi adoptată.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră