Se va desfiinţa clasa pregătitoare? Ce spune MINISTRUL EDUCAŢIEI

28 Sep 2015
Se va desfiinţa clasa pregătitoare? Ce spune MINISTRUL EDUCAŢIEI
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că nu se va desființa clasa pregătitoare, printre motivele care au dus la această decizie fiind perfecţionarea dascălilor, reacţiile pozitive ale părinţilor, dar şi laudele primite ”de la nivel european” pentru acest proiect. Clasa pregătitoare funcţionează, în România, din anul 2013.

„În condiţiile în care învăţământul românesc are atâtea minusuri, aş vrea să spun că sunt mai multe lucrurile pentru care învăţămâtul românesc este lăudat la nivel european şi internaţional, dar avem doar câteva exemple: succesul elevilor noştri la Olimpiadele internaţionale şcolare, 266 de elevi au obţinut premii extrem de prestigioase la Olimpiadele internaţionale. Anul acesta, ţin să cred că performanţa va fi egalată. Mai sunt alte câteva motive, printre care se numără şi clasa pregătitoare, şi susţin necesitatea acestei clase pregătitoare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, într-o declarație de presă la Timișoara. 

Motivele ministrului Educaţiei privind funcţionarea clasei pregătitoare


Ministrul Educației a prezentat și motivele pentru care clasa pregătitoare va continua să funcționeze. „Sunt cei trei ani de funcţionare în care s-au organizat cursuri de perfecţionare pentru lucruri specifice clasei pregătitoare şi dascălii români au urmat în mare parte aceste cursuri de pregătire. Au făcut eforturi pentru a asigura infrastructura necesară în condiţiile funcţionării clasei pregătitoare. Ce sens ar avea să desfiinţăm? Părinţii deja au o reacţie din ce în ce mai bună, chiar dacă la început au existat reticienţe. Aceste reticienţe au dispărut şi există un nivel de satisfacţie, lucru surprinzător de bun din partea părinţilor. Pentru aceste element ce sens ar avea să ne creăm alte probleme care ar bulversa sistemul de educaţie la nivelul respectiv?", a afirmat Sorin Cîmpeanu, citat de B1tv. 

Când îi înscriem pe copii la clasa pregătitoare 

Parintii sunt obligati sa ii inscrie la clasa pregatitoare pe copiii care implinesc 6 ani pana pe 31 august 2015 inclusiv. Copiii care implinesc 6 ani dupa aceasta perioada, si pe care parintii vor sa ii inscrie la scoala, vor sustine in perioada 17 februarie - 11 martie evaluarea dezvoltarii psihosomatice, la solicitarea parintelui.

Ce fac copiii înscrişi în clasa pregătitoare 


În clasa pregătitoare, copiii îsi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati în echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. De asemenea, se vor face mai multe ore de miscare (doua ore de Educatie fizica + doua ore de Muzica si miscare).La sfârşitul anului, cadrele didactice trebuie să completeze un raport de evaluare a dezvoltării fizice, socio-emoţionale, cognitive, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor şi atitudinilor de învăţare.

Raportul de evaluare la finalul clasei pregătitoare este un document tip, în care se consemnează nivelul realizării competențelor generale, respectiv a competențelor specifice asociate fiecărei discipline. Documentul face parte integrantă din portofoliul educaţional al elevului. Scopul întocmirii Raportului de evaluare, la finalul clasei pregătitoare, îl reprezintă orientarea şi optimizarea procesului educativ, în vederea pregătirii elevilor pentru a răspunde solicitărilor de tip şcolar.



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră