Ministrul Daniel Constantin promite ”marea cadastrare” a terenurilor agricole

23 Iul 2015
Ministrul Daniel Constantin promite ”marea cadastrare” a terenurilor agricole
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat că anul acesta va începe cadastrarea terenurilor agricole.

Aflat în județul Maramureș în cadrul Caravanei PNDR 2020, Constantin a spus: ”În acest an începem cadastrarea la nivel național. Avem fonduri și din fonduri europene și de la bugetul de stat. Și eu sper că un proiect de 800 de comune din cele 3200 câte sunt să fie finalizat până în 2020. Și până în 2023, celelate comune. Eu sper ca pe zona rurală – căci se va începe cu extravilanul localităților, să putem să terminăm în următorii 5-6 ani de zile tot ce înseamnă cadastrare”.

Cadastrarea ar trebui finalizată pînă cel tîrziu în 2018, pentru a putea plăti fermierii din 2020, când se va modifica sistemul la nivel european. „Sigur nu se va finaliza în 2015, cel tîrziu în 2018. Noi am inclus din 2018 în legislaţia noastră acest sistem cu privire la plăţile directe, ca să obişnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm pînă atunci. Dacă nu avem finalizată cadastrarea până în 2020, plăţile nu se mai fac pe unitatea de suprafaţă şi este logic pentru că, nefăcîndu-se pe unitatea de suprafaţă sau pe cap de animal, ci pe exploataţie, nu o să mai poţi să dovedeşti exploataţia ta”, a explicat, recent, Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Fondurile necesare pentru cadastrarea celor 14 milioane de hectare, au fost estimate la 30 de euro pe hectar, iar cea mai mare parte din sumă va veni din fonduri europene.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră