Miniştrii scapă de verificările băieţilor cu ochi albaştri

19 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Miniştrii scapă de verificările băieţilor cu ochi albaştri

Decizia Comitetului Executiv Naţional al PSD ca premierul să nu mai ceară serviciilor de informaţii avize pentru membrii Guvernului a obligat SRI-ul să iasă cu explicaţii. Este vorba despre un aviz sau despre informaţii care ar avea ca rezultat invalidarea unor miniştri?

Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a declarat miercuri seară la TVR că în ultima sa şedinţă, Comitetul Executiv Naţional al partidului a decis ca premierul să nu mai ceară serviciilor de informaţii avize pentru membrii Guvernului. "Comitetul Executiv a decis ca primul-ministru să nu mai ceară niciun aviz pentru niciun ministru", a susținut Ecaterina Andronescu.

În aceste condiţii, nici premierul desemnat, Viorica Dăncilă nu va mai cere astfel de avize pentru membrii Cabinetului său. Purtătorul de cuvânt, al SRI, Ovidiu Marincea, spune însă că Serviciul nu dă astfel de avize.

"Aşa-zisa dezbatere despre 'avizele' SRI pentru noul Guvern este un non-subiect. Dăm date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! (...) date privind securitatea naţională", a explicat Marincea.

Mai mult, el susţine că SRI nu este obligat prin lege să de avize la numirea unui ministru, ci oferă informaţii la solicitarea beneficiarilor legali.

"Există vreo lege care ne obligă să dăm aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dăm totusi vreun aviz? Nu! Dam date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii! Deci, date privind securitatea naţională", a explicat Marincea.

El a mai spus că în cazul în care la mijloc sunt informaţii privind securitatea naţională, atunci SRI informează beneficiarii legali fără ca aceştia să i-o ceară.

"Conform Legii 14/1992, de organizare şi funcţionare a SRI, la art.4: la cererea conducătorului instituţiei publice, SRI verifică şi oferă date cu privire la persoanele care urmează să ocupe o demnitate publică.  Dacă nu ne solicită nimeni, noi informăm totuşi pe cineva? Doar dacă avem informaţii privind securitatea naţională. Cui trimitem? Beneficiarilor legali, în funcţie de responsabilităţile lor, şi parchetelor, după caz. (...) SRI are obligaţia de a transmite beneficiarilor legali informaţii referitoare la ameninţări la adresa securităţii naţionale (Legea 51/1991, art.3 corborat cu art.11)", a explicat purtătorul de cuvânt al SRI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră