Ministerul Afacerilor Externe va cere explicații Moscovei cu privire la cetățenii români declarați indezirabili în Rusia

30 Mai 2015
Ministerul Afacerilor Externe va cere explicații Moscovei cu privire la cetățenii români declarați indezirabili în Rusia
Ministerul Afacerilor Externe va solicita explicații părții ruse cu privire la cetățenii români aflați pe lista cu responsabili din state ale UE care ar fi fost declarați indezirabili în Rusia.  "Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, cu privire la existența acestei liste, primite de la Delegația UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus. MAE român va solicita explicații părții ruse cu privire la listarea cetățenilor români", a afirmat MAE, conform Agerpres.

Ministrul olandez de externe, Mark Rutte, a dezvăluit, vineri, în timpul unei conferințe de presă, că Rusia a transmis mai multor ambasade europene o listă cu persoanele care nu mai au dreptul să intre pe teritoriul rus, informează Yahoo News, care citează AFP. Șeful diplomației olandeze a precizat că guvernul de la Moscova ar fi luat această decizie ca represalii în urma sancțiunilor adoptate de UE împotriva Rusiei.

Concret, este vorba despre o listă cu circa 89 de personalități din Uniunea Europeană. Printre persoanele declarate indezirabile în Rusia se află și cinci români.

Documentul integral, publicat de presa finlandeză, îl puteți accesa AICI.

Cei cinci romîni, în ordinea prezentată de guvernul rus, sunt:

1. Iulian CHIFU, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu
2. Tiberiu-Liviu CHONDON, şeful Statului Major al Forţelor Navale
3. Eugen TOMAC, președintele PMP
4. Gheorghe HATEGAN, directorul general Transgaz
5. Adrian CIOROIANU, fostul ministru de externe, desemnat ambasador la UNESCO
Pe lista personalităților declarat indezirabile în Rusia se regăsește și liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră