Un român este unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din Belgia

13 Iun 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Un român este unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din Belgia


Românul Mircea Dacian Talianu este unul dintre neurochirurgii renumiţi din Belgia şi salvează vieţi printr-o tehnologie ultramodernă, pe care o stăpâneşte la perfecţie, relatează de la Bruxelles corespondentul RRA.
Mircea Dacian Talianu, actualmente şeful secţiei de specialitate la Clinica Saint-Joseph din Mons, a plecat inițial între 2003 și 2005, în cadrul formării sale de secundar în neurochirurgie. Atunci a plecat la recomandarea profesorului Vlad Ciurea, pentru a face o complementaritate în formarea profesională ca neurochirurg, şi a ales un spital de recunoaştere mondială al vremea respectivă, L'Hôpital de La Timone, din Marseille.
”Ulterior, în 2005, m-am întors pentru că profesorul Ciurea de la vremea respectivă ne promisese că va fi o speranţă pentru viitorul medicinei româneşti. A fost aşa, a fost într-adevăr aşa, am făcut multe lucruri bune împreună până în 2009, când în urma crizei modiale am observat cum sistemul efectiv începe să se colmateze sub el însuşi.
Problemele începeau să fie din ce în ce mai prezente în viaţa cotidiană, din ce în ce mai dificile. Sistemul, este adevărat, începuse de-abia să se creeze şi iacătă că a venit criza. Am luat o decizie destul de dură”, povestește acum Mircea Dacian Talianu.
”Decizia a fost luată să zicem şi prin faptul că în 2010 am fost sunat de o echipă din Belgia de la un spital cunoscut să îmi propună un post de neurochirurg. Am ezitat foarte mult, dar am zis că la 40 de ani este o decizie de familie şi de viitor. Nu o regret nici acum, şi aşa a început a doua parte a vieţii mele”, i-a explicat el jurnalistei de la RRA.
Perioada de când a sosit în Belgia și până în prezent este a doua parte a vieții sale, cea care până acum l-a consacrat drept singurul medic specializat pe o anumită intervenţie chirurgicală a coloanei.
”Reorientări profesionale în special înspre partea de chirurgie de coloană pe care o practic aici, în procent de 80% în activitatea mea, în special de chirurgie minimal invazivă, este o tehnică specială în care folosim tuburi, metodă în tehnicile clasice de chirurgie de coloană, dar cu amendamentul că această tehnică ne permite ca pacientul să stea 24-48 de ore internat.
Este o tehnică din ce în ce mai cunoscută în lume, cam de vreo 10 ani implementată în Statele Unite, în Europa de câţiva ani. În regiunea în care sunt, sunt cam singurul care o face, cu rezultate destul de bune, şi cu ajutorul lui Dumnezeu am reuşit să ne implementăm, şi eu zic să ne integrăm, până la urmă”, explică mediul român.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră