Matteo Politi contestă arestul preventiv. Falsul medic italian și realele noastre probleme

11 Feb 2019 | scris de M.C.
Matteo Politi contestă arestul preventiv. Falsul medic italian și realele noastre probleme

Italianul care se dădea drept medic şi a făcute zeci de operaţii estetice în România, deşi avea doar opt clase, conteastă acum arestul preventiv, informează B1 TV. Ajuns în spatele gratiilor, după ce autoritățile au descoperit că acesta profesa în baza unei diplome obţinute ilegal, Mateo Politti se consideră nevinovat.

Prin intermediul noului său avocat, acesta a solicitat o măsură mult mai uşoară, respectiv cercetare în stare de libetate sau cercetare la domiciliu. 

Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti.

Politi a fost reţinut miercuri seară pentru 24 de ore, iar a doua zi Judecătoria Sectorului 1 a decis arestarea lui preventivă pentru 30 de zile.

În faţa judecătorilor, italianul a declarat că nu a ştiut că ar fi avut nevoie şi de acordul Colegiului Medicilor pentru a profesa într-o ţară membră a Uniunii Europene. 

Mai mult decât atât, omul s-a lăudat şi cu experienţa sa, în domeniul medical, din alte ţări. Bărbatul a fost prins la graniţă, în momentul în care încerca să fugă din România.

Avocata Monica Cercelescu, director de comunicare la Uniunea Națională a Barourilor din România, a declarat, pentru Europa FM, că persoana care se pretinde avocat și l-a ajutat pe falsul chirurg Matteo Politi să facă rost de documentele necesare pentru a opera în România nu figurează în Tabelul Avocaților, ceea ce înseamnă că nu este avocat.

„Numele care se vehiculează în spațiul public nu apare în tabloul avocaților din România. Nu putem face, încă, referințe la acest nume, deoarece este o anchetă în curs, în care nu știm exact ce s-a întâmplat. Dacă persoana respectivă s-a prezentat drept avocat sau drept mandatar al italianului. Verificat în tabloul avocaților … nu apare. Deci, acea persoană nu este avocat”, a declarat Monica Cercelescu.

Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigaţii Criminale – a informat încă din noiembrie Uniunea Barourilor că există o reţea specializată în falsificarea de documente pentru cei care vor să lucreze avocați, chiar dacă nu fac parte din barouri, mai scrie Europa FM.

Uniunea Barourilor le recomandă celor care își angajează un avocat să îl verifice în tabloul avocaţilor, singurul document oficial care poate atesta această calitate.

Avocatul cel nou al lui Matteo Politi, Daniel Ionașcu, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că speră ca în urma acestui scandal să iasă la surprafață neregulile din sistemul medical care au permis și altora să practice ilegal medicina.

"Trebuie lămurit foarte clar cum a ajuns acest om să opereze într-o clinică: cine i-a dat parafă și în baza căror diplome.
Toate aceste lucruri eu voi cere să fie dezvăluite (...). Nu cred că omul acesta este singurul vinovat. Nu înseamnă că am spus că este nevinovat, dar aș vrea ca în urma acestui scandal să se facă cât de multă curățenie se poate face și în sistemul medical întrucât, iată, întrebarea pe care o puneam în urmă cu câteva zile a prins fruct: există și alți medici în toată țara care practică medicina fără să aibă dreptul", a spus avocatul Daniel Ionașcu.

Avocatul spune că există cinci sau șase părți vătămate care nu au depus toate plângere penală împotriva lui Matteo Politi.

Cotidianul Libertatea publică luni informația potrivit căreia 16 femei care au fost operate de falsul medic Matteo Politi au fost audiate, luni, la Secția 4 de Poliție din București.

Două dintre acestea au urme vizibile în urma operațiilor estetice realizate de italian, susțin surse judiciare. Cu toate acestea, niciuna dintre paciente nu a dorit, până acum, să facă plângere scrisă împotriva italianului. 

Povestea medicului cu opt clase, alias Matthew Mode, a creat controverse și în rândul vedetelor. Printre acestea se numără și Andreea Berecleanu.

“Omul acesta a stat foarte mult alături de doctori care l-au tolerat. Este pasionat. Ca parcagiu, era mult mai simplu să fure maşini şi ar fi câştigat bani. Nu este vorba de bani aici. Putea să facă banii mult mai simplu. El este pasionat de ceea ce face, sigur, un escroc, dar este pasionat.

A fost tolerat şi a fost lăsat să înveţe de la medici. Dacă eu stau să fac nişte fotografii şi ştiu cum se desfăşoară un act medical, asta nu înseamnă că pot să operez. Omul ăsta a încercat şi a şi operat”, a declarat Andreea Berecleanu în cadrul emisiunii “Răi Da Buni”, de la Antena Stars.

Jurnaliștii de la Libertatea au fost cei care au dezvăluit în exclusivitate identitatea falsului medic de chirurgie plastică care lucrează la cinci clinici din București. Subiectul a inundat ulterior toată presa românească și nu numai.

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră