Mărţişoare unicat - dulceaţă de papaya cu aur comestibil, la un târg caritabil la Caracal. Inițiativa îi aparține unui preot cu totul special

25 Feb 2019 | scris de M.C.
Mărţişoare unicat - dulceaţă de papaya cu aur comestibil, la un târg caritabil la Caracal. Inițiativa îi aparține unui preot cu totul special Galerie foto (4)

Mărţişoare unicat - dulceaţă de papaya cu aur comestibil - sunt puse în vânzare la un târg caritabil organizat de preotul Ioan-Doru Iagăru, din Caracal, cu scopul de a monta linoleum antibacterian în toată Secţia neonatologie a spitalului din oraşul său.

Târgul se desfăşoară în această săptămână, zilnic, pe holul principal al Spitalului Caracal, iar dulceaţa de papaya cu aur comestibil a fost preparată de soţia preotului Ioan Iagăru, informează agerpres.ro.

El este ajutat de cadre didactice şi elevi din Caracal şi luni a reuşit să vândă 12 dintre cele 100 de borcane cu dulceaţă cu aur. Dacă vor fi vândute toate mărţişoarele, va fi obţinută suma de 10.000 lei.

"Mărţişoarele tradiţionale nu mai au căutare, de aceea ne-am reinventat, în anii trecuţi am avut mărţişoare comestibile, apoi mărţişoare răzuibile, iar acum avem mărţişoarele unicat - dulceaţă de papaya cu aur comestibil. De ce papaya? Pentru că este exotic, parcă nu ar da bine dulceaţă de gogonele cu aur, dulceaţă de dude cu aur. În urmă cu cinci-şase ani ne-am propus, soţia şi cu mine, să încercăm să facem dulceaţă cu aur şi am făcut testări cu mai multe fructe până când am ajuns la această dulceaţă", a relatat preotul Ioan Iagăru.

Pentru a monta linoleum antibacterian în Secţia de neonatologie de la Caracal este necesară o sumă de peste 16.000 lei, însă preotul a menţionat că în afara sumei obţinute la târgul caritabil va contribui şi spitalul cu o parte din bani.

"Neonatologia ar fi prima secţie a spitalului care ar avea linoleum antibacterian pe toată suprafaţa. Am mai pus la Pediatrie, dar nu peste tot, la ATI, în salonul de naşteri, dar nu pe toată secţia. Acum visul nostru este să montăm linoleum antibacterian în toată Secţia neonatologie a Spitalului Municipal Caracal", a afirmat Ioan Iagăru.

În această acţiune caritabilă, preotul Iagăru este ajutat şi de elevi de la şcoli şi licee din Caracal şi de dascălii Carmen Niţă, Melania Preda şi Daniela Bulza.

Preotul caracalean organizează frecvent acţiuni caritabile pentru cadouri pe care le oferă în spitale de sărbători, pentru persoane aflate în dificultate (reparaţia unei case, încălţăminte pentru copii, scutece de unică folosinţă pentru bebeluşi). 

Ioan Doru Iagăru de la biserica Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, cu hramul „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”, este preot de spital.

Părintele Ion Doru Iagăru face parte din prima generație de preoți de spital, încadrat în Ministerul Sănătății din 1996. Și-a început slujirea ridicând, doi ani mai târziu, biserica de lemn, în stil mara­mu­re­șean, din curtea Spitalului Municipal Caracal, scrie basilica.ro.

Cre­din­cioșii din zonă îi spun „Doru-Nemuritorul”, adaugă sursa citată.

Despre proiectele și realizările concrete ale acestui slujitor al Bisericii vorbesc copiii, medicii din spital, credincioșii care îi umplu biserica în fiecare zi, locuitorii orașului și cei de prin așezările din jur, cei de prin spitalele județului, precum și cei de peste Dunăre, din Vidin, unde slujirea sa caritabilă întărește suflete, zidește în inimi catedrale, scrie basilica.ro.

În fiecare an, în preajma zilei de 1 martie, organizează „Târgul caritabil”. Cu banii strânși, în parteneriat cu Protoieria Caracal, achiziționează aparatură și mobilier pentru spitale.

De pildă, anul trecut, a dotat cu un aparat pentru monitorizarea funcțiilor vitale Secția de neonatologie, a ajutat la dotarea cu aparatură nouă a secțiilor ORL și pediatrie și a pus linoleum antibacterian în bucătăria dietetică a Secției  de pediatrie.

Prin campaniile de genul „Zâmbește! Familia (noastră) te iubește!”, desfășurate mai ales în perioada premergătoare Crăciunului, părintele distribuie mii de cutii cu alimente, jucării și haine unor familii cu mulți copii, persoanelor defavorizate din spitale, instituții și localități ale județelor Olt, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Centrului Cultural Român din Vidin, copiilor din Valea Timocului bulgăresc, Secției de pediatrie a Spitalului Municipal din Vidin etc.

Prin acțiunea caritabilă „De Paști - speranță și lumină pe pat de spital”, au fost vizitate și ajutate nouă spitale și centre sociale, cămine de bătrâni etc. din Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Cezieni, Fălcoiu și Băbiciu. Și tot prin grija părintelui se organi­zează și campanii de donare de sânge.

Când nu se ocupă de campaniile din preajma marilor sărbători creştine, preotul are grijă ca sâmbătă de sâmbătă, să treacă pragul secţiei de pediatrie a Spitalului Caracal, pentru a le oferi micuţilor pacienţi un sfârşit de săptămână mai frumos. Încearcă să dea o mână de ajutor şi pentru a îmbunătăţi condiţiile şi dotările de aici.

Toţi cei care au avut nevoie de ajutorul său, l-au primit. A reuşit fără a avea sprijin financiar de la oameni de afaceri, ci de la credincioşii modeşti. Fiecare a contribuit cu cât a putut. Sumele strânse din „bănuţii văduvei”, cum îi place să spună, sunt importante şi cu ele s-au făcut lucruri mari, scrie euroolteniainfo.com.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră