MARIUS TUCĂ SHOW. Ion Cristoiu: Ion Cristoiu: În '90 era mai multă democraţie decât acum. Când au devenit democraţii la putere ne-au arătat ei ce este aceea dictatură

07 Noi 2019
MARIUS TUCĂ SHOW. Ion Cristoiu: Ion Cristoiu: În '90 era mai multă democraţie decât acum. Când au devenit democraţii la putere ne-au arătat ei ce este aceea dictatură

Cele mai importante idei din emisiune:

Cristoiu, despre rezultatul alegerilor: Am cheltuit degeaba bani cu alegerile. E prima dată în istoria postdecembristă când prezidenţialele nu au existat şi aceasta este o crimă împotriva democraţiei. Mai bine îl proclamam direct pe Klaus Iohannis preşedinte cu 80%. 

Cristoiu, despre Orban: El e un băiat vesel. Omul este Ludovicul lui Klaus Iohannis. Emil Boc nu l-a lăudat atât de tare pe Traian Băsescu. E groaznic. E ceva greţos. Mă întreb cum se simte Iohannis când apare în public şi i se întâmplă să fie lăudat aşa de Orban. 

Cristoiu, despre Diaconu: Un alt candidat lucrat e Diaconu. Băieţii s-au uitat la sondaje. Cine are şanse să între în turul doi, Barna şi Diaconu? Mihai Tudose a declarat că PRO România nu mai poate asigura prezenţa în secţii. Candidatul ALDE şi PRO România nu va avea reprezentanţi în secţiile de votare

Ion Cristoiu: Pentru prima dată după 1990 eu, Ion Cristoiu, nu ştiu cu cine să votez. Merg cu sentimentul de groază că trebuie să merg, iar acolo nu ştiu cu cine să votez. 

Cristoiu, despre PSD: Partidul a fost îngrăşat în decembrie 2016, lui i s-au dat prin softul STS voturi pentru că preşedintele care este acum a fost gândit de atunci. De către cine? De generalii care stau în spatele lui Iohannis, camarila de la Cotroceni. Brusc, PSD a câştigat 45%. 

Cristoiu, despre obiectivul lui Iohannis: Iohannis nu vrea doar să câştige, ci să câştige la un scor uriaş. Aşa se explică tot primitivismul acestei campanii. Prin lichidarea lui Dan Barna se iau voturile acestuia şi sunt trecute la Klaus Iohannis. E important să fie Dăncilă în turul doi, deoarece preşedintele actual are nevoie de o victorie ritualică, împotriva „comunismului”.    

Cristoiu, despre şansele preşedintelui USR de aintra în turul doi: Dacă Barna nu intră în turul doi, principalul vinovat este el. Nu a fost bărbat. El vine şi spune că (n.e. -  ancheta) a pus-o la cale PSD, în loc să folosească întâmplarea pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis, chiar dacă nu era aşa. Atitudinea faţă de noul guvern a fost din nou un semn de slăbiciune. În final cei de la USR au votat şi au semnat un acord cu PNL, deşi iniţial au spus că nu susţin guvernul. 

Marius Tucă: Nici eu nu publicam ancheta despre Dan Barna în campania electorală. 

Cristoiu, despre ancheta jurnalistică care îl vizează pe Barna: În plină campanie electorală Dan Barna este victima presei. Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Nu am mai văzut aşa ceva în toată perioada postdecembristă. Nu în timpul campaniei se scot dosarele. Acestea se dau ori înainte, ori după. Au ales, pentru anchetă, un site din partea dreaptă, nu o televiziune independentă sau percepută ca fiind împotriva lui Dan Barna. (...) Toţi cei care au plecat din trusturile de presă au fost ajutaţi să îşi construiască un site. Luate singure aceste site-uri mici sunt slabe, dar împreună fac opinia publică.  

Cristoiu, despre cum devii viral în România şi situaţia presei: Ca să devii viral în România trebuie să fii într-o unitate militară a presei. Atunci, textul respectiv, pe care îl pui pe Facebook, este imediat preluat, amplificat, luat. (...) Pe vremea lui Băsescu s-a creat o maşinărie alcătuiră din presă, SRI, DNA. Victima era dictată de către SRI, era chemată la DNA pe uşa din faţă, apoi erau anunţate unităţile mobile din presă şi veneau fătucile. (...) Nu credeam că presa va ajunge să fie a unităţilor militare. Am fost în prima linie între '90 şi '96 împotriva lui Iliescu. Eu regret vremurile acelea. În acei primi ani, Iliescu şi feseniştii erau nişte activişti cu complexul presei şi al democraţiei. În '90 era infinit mai multă democraţie decât este acum. Când au devenit democraţii la putere ne-au arătat ei ce este aceea dictatură.  
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră