Maria Grapini scrie un roman de dragoste cu iz de copy-paste! Hai să ne trăiască!

19 Iul 2017 | scris de Mara Răducanu
 Maria Grapini scrie un roman de dragoste cu iz de copy-paste! Hai să ne trăiască!

Maria Grapini. Cu siguranţă, numele vă sună cunoscut. Da, da, europarlamentar, însă nu de acolo v-o amintiţi. Politic vorbind, a fost scoasă dintr-un tipar de politician tras la indigo. Adică, fără iniţiative politice, fără vreo reuşită notabilă în folosul cetăţeanului. Până aici, nimic nou! Ca să revenim la oile noastre, vorba altui clasic în viaţă, ministrul Petre Daea, o ştiţi pe Grapini de pe Facebook unde este foarte activă. Şi perseverentă în a schilodi limba română. Face asta cu stoicism şi reuşita este de 100%. Nu ratează nimic. Ei bine, numeroasele greşeli gramaticale făcute de-a lungul carierei sale politice au făcut-o „celebră“.  

Însă, cum viaţa bate filmul, ce credeţi? Maria Grapini este, mai nou, şi scriitoare. Şi nu orice fel de scriitor, căci a noastra Mărie  se compară cu Marin Preda și-și trece așa-zisul roman, „Viaţa între scrieri şi transcrieri“ la rubrica ”Activitate științifică”. Nu par s-o deranjeze şi să-i strice romantismul  frazele pline de ridicol și pasajele copiate de pe Internet. 

„Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, fiind asumate drept creație personală, scriu reporterii de la Recorder. Dialogurile siropoase, considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri, aparţin cu siguranţă- cunoscându-i stilul cu care şi-a obişnuit fanii de pe facebook- autoarei, pardon scriitoarei Grapini, susţin şi cei de la recorder. ro. Şi, îi credem pe cuvânt! 

 Laitmotivul romanului, repetat de mai multe ori pe parcursul cărții și așezat, ca o cheie de boltă, la începutul, dar și la finalul poveștii, este, țineți-vă bine!, propoziția următoare: „Viața e frumoasă dacă știi să o trăiești”. Pentru calitatea acestei presupuse opere literare, spun sursele citate, girează însuși Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara. Pe coperta a patra a cărții, Ungureanu semnează o recenzie în care îndeamnă publicul să înțeleagă și să iubească demersul creator al Mariei Grapini. 

Maria Grapini, între ridicol şi siropos

Grapini își ridică ea însăși o odă, camuflată într-un soi de mini-roman, în care personajul principal este Oana Rădulescu, ”o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”.  Povestea devine palpitantă când Mark, iubitul american al Oanei, este anchetat pentru corupție și suferă o mare nedreptate din partea justiției americane. Aici, lucrurile devin confuze și americanul Mark începe să semene foarte bine cu corupții noștri, notează recorder.ro.

Oana pleacă într-un final la New York să-i ridice moralul prietenului ei. Îi dăruiește acestuia cartea ”Rostul încercărilor”, de Arsenie Boca, și îl atrage pe calea înțelepciunii asiatice, vorbindu-i despre AIKIDO. În acest moment, autoarea Maria Grapini fură mai multe pasaje de pe Internet despre AIKIDO. 

Oana reușește să-și scape iubitul de problemele din justiție. Pentru a sărbători, cei doi merg într-o vacanță în Grecia, iar el povestește lucruri interesante despre istoria acestei țări, dovedind o cultură generală impresionantă. De fapt, sunt fragmente pe care autorul Grapini le-a cules direct de pe Wikipedia sau de pe site-uri cu recomandări turistice, fără să citeze sursa, precizează recorder.ro.  Și pentru ca narațiunea să curgă frumos, Grapini intercalează, printre aceste bucăți plagiate, câte o replică spirituală a Oanei: „Mark, ești extraordinar, cum de știi atât de multe lucruri?”, spun jurnaliştii de la recorder.ro. 

Întrebată în legătură cu această ”operă de artă”, Maria Grapini a respins inițial acuzația că a furat pasaje de pe Internet. După ce i-au fost prezentate fragmentele în cauză, aceasta a dat înapoi: ”Bine, dar acolo nu se poate inventa, istoria e istorie. Ați fi vrut să inventez altceva despre Grecia? Dumneavoastră dacă ați scrie o carte și ar trebui să cuprindeți ceva despre istoria unei țări, ați inventa istoria țării? Eu am scris o carte  și am scris-o cu plăcere. E dreptul meu de cetățean. Dacă președintele Uniunii Scriitorilor și-a asumat să citească manuscrisul și apoi să scrie coperta, înseamnă că e în regulă”.

Grapini, în pasajele care îi aparţin, nu se dezminte. Aceeași abordare, același ton, aceeași filozofie de viață: „Aș vrea să-l ajut pe Mark, dar nu pot. Îl sun, îi scriu: Vei câștiga, nu se poate ca adevărul să nu învingă. Îmi răspunde calm: Da, Oana, ai dreptate. Dar anii aceștia pierduți și sănătatea cine mi le mai dă înapoi. Avem o viață, doar o viață și trebuie să o trăim frumos”.

Cu alte cuvinte, Grapini, o poveste de dragoste cu iz de copy-paste... Aceeşi Grapini dintotdeauna care nu surprinde cu nimic. Acolo unde vorbele şi frazele îi aparţin, aceeaşi beţie de cuvinte care devine ridicolă şi fără sens. Însă, europarlamentarul, femeia, politicianul Grapini este şi ...scriitoare!  Hai să ne trăiască! 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră