Managerul Spitalului Militar: Transferul răniților în străinătate înseamnă un risc. Dacă îi transportam mai devreme era posibil ca mortalitatea să fie mai mare

09 Noi 2015
Managerul Spitalului Militar: Transferul răniților în străinătate înseamnă un risc. Dacă îi transportam mai devreme era posibil ca mortalitatea să fie mai mare
Transportul răniților din clubul Colectiv în spitale din afara țării este riscant și, în cazul fiecăruia, decizia transferului trebuie luată în momentul optim, a explicat, în această dimineață,  managerul Spitalului Militar, colonel medic Florentina Radu-Ioniţă.

”S-a ales un anumit moment al transportului pentru că ei trebuiau să fie stabilizați pentru că transportul incumbă un risc. Cei care erau pe ventilator, când trebuiau să fie transportați cu avionul... pentru avion este un ventilator puțin mai mic decât cel de la terapie intensivă. Ei trebuiau să aibă un anumit criteriu de transport. Dacă îi transportam mai devreme era posibil ca mortalitatea să fie mai mare. I-am transferat în străinătate pentru că este foarte greu să se managerieze pentru 2-3 luni foarte multe cazuri. Oamenii sunt deja obosiți și este normal. Eu cred că trebuie să se înțeleagă că momentul în care au fost transportați acești pacienți este momentul cel mai bine ales. Noi toți vrem să le fie bine lor. Dar trebuie să alegem momentul optim.  

Cei de pe terapie intensivă au fost transferați aseară în Anglia. Au rămas doar pe chirurgie plstică, dar ei nu înseamnă că sunt vindecați. Au grefe, nu își pot folosi mâinile ca să mănânce, sunt în continuare sub supravegherea medicilor de la terapie intesivă, cu medicii de la chirugie plastică. Asupra lor se intervine zilnic, li se schimbă pansamentele. Într-o primă fază s-au grefat zone foarte mari. Acum mergem la lucruri de finețe, încercăm să acoperim toate zonele, ca ei să nu rămână cu sechele. Pentru aceștia care au rămas aici, ne concentrăm ca să le meargă cât mai bine. Ne concentrăm pe o dietă adecvată, de azi intră pe un tratament cu medicamente anabiolizante pentru a le grăbi vindecarea. Sunt pacienți care au trecut de o etapă, ne așteptăm la o altă etapă. Dacă trecem de această săptămână, cred că lucrurile ar trebui să fie bune.  

Motivul principal (al transferului - n.r.) pentru pacieniții critici și foarte gravi care erau transportabili a fost că noi am considerat că le dăm o șansă suplimentară să meargă într-un loc diferit în care mai mulți doctori se ocupă de un singur pacient”, a declarat medicul militar.

Managerul spitalului a făcut și un apel către care au fost în clubul Colectiv în seara tragediei, dar nu au rămas internați. Ioniță le-a transmis acestora că trebuie să ajungă la spital pentru o reevaluare, în vederea eliminării riscului unor complicații ulterioare. 

Bilanţul deceselor în urma tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 46, după ce jurnalista Teodora Maftei a murit într-un spital din Israel. Vestea morții tinerei de 36 de ani vine după un sfârșit de săptămână negru, în care 13 persoane au pierdut lupta cu viața. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră