BĂTAIE DE JOC PE BANII BOLNAVILOR. Cum a făcut un interlop aflat după gratii bani grei din decontarea unor reţete false pentru boli incurabile

22 Sep 2015
BĂTAIE DE JOC PE BANII BOLNAVILOR. Cum a făcut un interlop aflat după gratii bani grei din decontarea unor reţete false pentru boli incurabile
Procurorii DIICOT au reţinut 13 persoane în dosarul privind decontarea reţetelor false de medicamente pentru boli incurabile, printre care administratorul firmei Ahmeya Pharm şi medici, alţi cinci suspecţi fiind puşi sub control judiciar. În urma percheziţiilor făcute luni, în Bucureşti, Brăila, Constanţa şi Vrancea, care au vizat 25 de medici şi farmacişti suspectaţi că au decontat reţete false de medicamente pentru boli incurabile, iar după introducerea cardului de sănătate au eliberat prescripţii pe numele unor copii cu handicap, procurorii DIICOT au reţinut 13 persoane, iar pe numele altor cinci au dispus măsura controlului judiciar. Anchetatorii urmează să ridice, de la societăţile comerciale vizate, documente care pot constitui mijloace materiale de probă, arată Poliţia Română, într-un comunicat de presă.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au emis ordonanţe de reţinere pentru Liliana Sgîrcitu, administratorul firmei Ahmeya Pharm, prin intermediul căreia erau decontate reţetele false, Mirela Boboc, Gela Gavrilă, Mihaela Irina Mătăringa, Alina Gabriela Dragu, Andreea Baciu, Paul Crețu, Cosmin Boldeanu, Sorica Vasile, Eugenia Muja, Iolanda Ionica Serghiev, Elena Dumea şi Cozeti Niculescu.

Titi Sgîrcitu, şeful unei reţele de traficanţi de reţete false

Directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, Mihaela Vrânceanu, a fost pusă sub control judiciar. Medici, asistente, farmacişti, şefi de la Casa de asigurari de sănătate Constanţa, toţi sunt suspectaţi că fac parte din reţeaua unui interlop care făcea bani grei din reţete fictive cu medicamente.  Directorul penitenciarului Focşani, Adrian Iacob a fost adus la sediul DIICOT în dosarul în care este urmărit penal pentru luare de mită. Procurorii îl acuză că a primit din partea soţiei lui Titi Sgîrcitu, şeful unei reţele de traficanţi de reţete false, o sumă de bani pentru a facilita transferul soţului ei în cadrul penitenciarului pe care îl conduce.

Titi Sgîrcitu a continuat să „dirijeze“ afacerea şi din spatele gratiilor. Bărbatul coordona chiar din puşcărie gruparea destructurată de procurorii DIICOT. Sgîrcitu, aflat la acest moment în Penitenciarul Focşani pentru infracţiuni de violenţă, a înfiinţat, în 2009, firma Ahmeya Pharm SRL. În afacere a implicat-o şi pe soţia sa, Liliana Sgîrcitu, care administra societatea. Cei doi au atras în cercul lor mai mulţi medici din judeţele Brăila şi Constanţa, dar şi angajaţi ai farmaciilor care activează sub sigla Ahmeya Pharm.

De ce sunt acuzate persoanele implicate în grupul infracţional 

Cele 25 de persoane implicate în grupul infracţional organizat sunt acuzate că au decontat fraudulos, în perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Potrivit DIICOT, membrii reţelei ar fi întocmit şi decontat prescripţii medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preţ de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate. Mai mult, după introducerea cardului de sanatate, acestia ar fi eliberat prescriptii medicale pe numele unor copii cu handicap psihic, majoritatea aflați în plasament social.

Membrii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum şi de constituire a unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, camătă, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită şi şantaj.

Directorul Penitenciarului Focşani, implicat în „afacere“


În anchetă este vizat şi Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focşani, unde este încarcerat Titi Sgîrcitu, patronul firmei, acesta fiind condamnat pentru infracţiuni cu violenţă, într-un alt dosar. Anchetatorii au făcut percheziţii şi la la locuinţa lui Adrian Iacob, având indicii privind comiterea unor posibile infracţiuni de corupţie, legate de un eventual transfer al deţinutului Titi Sgîrcitu din Penitenciarul Focşani într-o altă unitate. Potrivit unor surse judiciare, SC Ahmeya Pharm SRL a fost înfiinţată în 2009, de Titi Sgîrcitu, în prezent încarcerat în Penitenciarul Focşani, administratorul firmei fiind soţia acestuia, Liliana Valentina Sgîrcitu.

Prin intermediul acestei societăţi, în complicitate cu medici şi funcţionari de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila, cu ştiinţa majorităţii angajaţilor de la cele două puncte de lucru ale societăţii, aceştia au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri, în baza unor reţete fictive, eliberate de medici specialişti sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane de lei.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră