Consulul român la Ankara a rămas fără post. MAE a trimis pe altcineva

10 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Consulul român la Ankara a rămas fără post. MAE a trimis pe altcineva

 

Când a sosit în luna septembrie 2015 în ambasada de la Ankara, consulul Cristian Alexandru Radu ar fi descoperit mai mulţi intermediari de vize de România, care cereau şi 900 de dolari pentru o viză, deşi oficial era doar 60.

De asemenea, Radu i-ar fi trimis o înregistrare ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, în care consulul ar fi fost ameninţat de şeful Corpului de Control, Silviu Barbu, şi de directorul Departamentului Consular, Bogdan Stănescu.

"Urmare sesizării unor abateri disciplinare și profesionale în desfășurarea activității sale în cadrul secției consulare a ambasadei României la Ankara, sunt în curs demersurile de încheiere a misiunii consulului de la Ambasada României la Ankara, conform procedurilor specifice pentru rechemarea în țară. (...) Persoana în cauză a fost notificată asupra rechemării în data de 22 februarie 2016 termenul stabilit și comunicat pentru încheierea misiunii fiind 14 martie 2016", se arată în comunicatul MAE.

Conform sursei citate, consulul a avut la dispoziție 20 de zile pentru pregătirile necesare revenirii în țară, dar şi pentru procesul de predare-primire aferent activității consulare. "Până la acest moment, consulul a refuzat explicit, inclusiv prin mesajele transmise în spațiul public, efectuarea acestei obligații de serviciu, destinată asigurării continuității activității consulare în slujba cetățenilor.

Având în vedere refuzul repetat al consulului de a efectua operațiunea obligatorie de predare-primire, precum și necesitatea ca misiunea să continue să asigure servicii consulare fără perturbarea regimului normal de activitate, persoanei în cauză i s-a încheiat activitatea pe linie consulară, ca parte a procesului de încheiere a misiunii. Un alt angajat MAE a fost desemnat să preia îndatoririle pe linie consulară la Ankara", mai precizează MAE.

Reprezentanţii ministerului promit că rezultatelea anchetei referitoare la acest caz, aflată în curs, vor fi prezentate opiniei publice. Miercuri, când a anunţat începerea anchetei, MAE a precizat că Radu a fost sancţionat disciplinar şi în 2014, când era consul la Munchen, pentru abateri în activitatea consulară.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră