Luptătoarea anticomunistă Elisabeta Rizea va avea, în sfârşit, un bust în Bucureşti

23 Feb 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Luptătoarea anticomunistă Elisabeta Rizea va avea, în sfârşit, un bust în Bucureşti Galerie foto (2)

Primăria Capitalei va amplasa un bust al luptătoarei anticomuniste Elisabeta Rizea, supranumită "Eroina de la Nucşoara", în Parcul Drumul Taberei din Sectorul 6, potrivit unui proiect de hotărâre propus de consilierii generali PNL şi aprobat în şedinţa de Consiliu de joi, potrivit news.ro.

Iniţiatorii proiectului spun că luptătoarea anticomunistă reprezintă „simbolul rezistenţei ţăranului român în faţa regimului comunist”.

„Atât generaţiile actuale, cât mai ales cele viitoare au nevoie de modele de curaj, de voinţă şi loialitate. Sunt valori pe care în anul Centenarului ar trebui să le preţuim şi să le cultivăm tot mai mult. Un astfel de model a fost luptătoarea anticomunistă Elisabeta Rizea.”, arată, în expunerea de motive, consilieri municipali PNL.

Proiectul a fost aprobat cu 40 de voturi „pentru”, opt abţineri şi un vot „împotrivă”.

Elisabeta Rizea s-a născut în 1912, în localitatea Domneşti, judeţul Argeş şi a devenit cunoscută după Revoluţie, după ce a dat dovadă de determinare în timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, când, deşi era urmărită permanent şi supusă interogatoriilor, nu a renunţat în a-i sprijini pe membrii rezistenţei din munci cu hrană. În 1950, Elisabeta Rizea a fost condamnată pentru uneltire contra ordinii sociale şi a petrecut şase ani în închisoare, unde a fost torturată.în 1958 a primit o a doua condamnare, de 25 de ani  de închisoare.

Comunistii au venit la putere in 1945. Ca raspuns, Rizea s-a alaturat rezistentei si i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptatorii din munti cu mancare si bani. Opozitia ei fata de exproprierea comunista si faptul ca sotul ei, Gheorghe, s-a alaturat luptatorilor rezistentei din munti au dus la torturi si ani buni de inchisoare.

A fost numita “dusman al poporului”, iar gospodaria etichetata drept “casa de banditi”, apelative ce constituiau cele mai grave acuzatii intr-un stat comunist. A fost in cele din urma prinsa de militie, condamnata la 7 ani de inchisoare. In faimoasa inchisoare de la Pitesti, Elisabeta Rizea a fost pusa in lanturi si inchisa in celula de maxima securitate.

Luptătoarea anticomunistă a fost eliberată prin decret de graţiere în 1964, petrecând 12 ani în închisorile Jilava, Piteşti, Miercurea Ciuc, Arad şi Mislea. A murit în 2003.

Consilierii PNL, iniţiatorii proiectului, spun că în cartierul Drumul Taberei nu au fost aşezate monumente de for public.

Ironia sorţii face ca bustul să fie amplasat într-un parc care, în timpul comunismului, dar şi mult după aceea, să fi purtat numele lui Alexandru Moghioroş, un cunoscut politician comunist.

 „Ţinând cont de faptul că în timpul regimului comunist şi mulţi ani după căderea sa, parcul a purtat numele lui Alexandru Moghioroş, un cunoscut politician comunist, poziţionarea bustului în parcul Drumul Taberei ar reprezenta o compensaţie morală nu doar pentru chinurile îndurate de Elisabeta Rizea, ci pentru memoria tuturor deţinuţilor politici ai regimului comunist care au pătimit în închisori pentru o singură vină, aceea de a-şi fi iubit ţara", se mai arată în expunerea de motive.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră