Sâmbătă, Luna albastră, un fenomen astronomic rar

20 Mai 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Sâmbătă, Luna albastră, un fenomen astronomic rar

Pământul va trece între Marte şi Soare pe data de 22 mai. Astronomii numesc acest fenomen ,,Opoziţia lui Marte", deoarece planeta roşie se va afla în opoziţie faţă de Soare. Acest fapt o face să fie vizibilă la apus. În acelaşi timp, la apus va fi vizibilă luna plină. Din acest motiv, Marte poate fi observată în apropierea Lunii.

Au existat voci care susţineau că termenul ,,Luna Albastră" trebuie folosit pentru a descrie a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică. Astfel, datorită faptului că astfel de fenomene s-au petrecut pe 2 iulie şi 31 iulie 2015. Conform teoriei prezentate, următorul eveniment va avea loc pe 31 ianuarie 2018.

Această idee a fost publicată pentru prima dată în anul 1946, de James Hughs Pruett, în articolul ,,Once in a Blue Moon" din revista ,,Sky and Telescope". Cercetătorul se referea atunci la ediţia din 1937 a Almanahului Maine Farmer, însă el a simplificat definiţia, fără a ţine de cont de toate detaliile pe care le-a găsit.

Cercetătorii susţin că nu pot oferi încă o soluţie concretă, însă încearcă să răspundă la o altă întrebare: ,,Poate Luna să aibă, într-adevăr, culoarea albastră?". Specialiştii ne spun că, în mod cert, Luna nu poate avea o asemenea culoare, însă ea poate fi văzută pe cer în acest mod, deoarece lumina care ne permite să o observăm trece prin zone cu particule a căror culoare este similară cu cea albastră.

Luna Albastră apare extrem de rar de două ori într-un singur an calendaristic. Ultima dată, un astfel de fenomen a putut fi observat în anul 1999. Următoarele evenimente vor avea loc în ianuarie şi martie 2018 şi, respectiv în ianuarie şi martie 2037.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră