Lovitură! Se poate ajunge cu autobuzul în Poiana Braşov folosind sistemul e-ticketing

28 Dec 2015 | scris de Sorin Anghel
Lovitură! Se poate ajunge cu autobuzul în Poiana Braşov folosind sistemul e-ticketing

Tehnologia evoluează rapid, dar nimeni nu şi-a putut imagina vreodată că în Braşov, Innsbruck-ul României, vom ajunge să trăim ziua în care cei ce beneficiază de serviciile Regiei  Autonome de Transport vor putea să folosească metode electronice de plata. Începând de astăzi, călătorii care merg cu autobuzul din oraşul aflat la poalele Tâmpei până în luxoasa staţiune Poiana Braşov au la dispoziţie sistemul e-ticketing.


Proiectul este unul de amploare şi a costat 23,4 milioane de lei. Municipalitatea braşoveană a contribuit cu 2% din această sumă, restul banilor fiind obţinuţi cu ajutorul Programului Operaţional Regional POR 2007-2013. Elegant ar fi că cei care conduc Braşovul să se gândească la o linie de autobuz care să-i ducă pe turişti direct de la gara din oraş până în Poiana Braşov. Asta ar fi o dovadă de civilizaţie, dar şi o formă de respect pentru vizitatorii uneia dintre cele mai frumoase zone din ţara noastră. Atâta timp cât romanul care vine la poalele Tâmpei trebuie să-şi care traista prin două autobuze pentru a ajunge la hotel, nu prea e motiv de laudă pentru municipalitatea braşoveană. În lumea bună, turism se face mai ales cu trenul, nu doar cu maşină. Se poate ca Poiana Braşov să fie staţiune de lux, nimic de zis dacă ne uităm la preţuri, dar staţiuni de lux sunt şi prin Italia, Austria, Elveţia, Franţa şi Germania, iar acolo transportul feroviar şi cel în comun reprezintă condiţii obligatorii. La noi, dacă te duci cu maşina, nu ai unde parca. Când mergi cu trenul, trebuie să-ţi iei o noapte în plus de cazare că să poţi ajunge de la gară până la pârtie.

“Astăzi intrăm într-o nouă etapă în ceea ce privește transportul în comun în municipiul reședință, etapa în care transportul în comun vine în întâmpinarea clienților săi cu cele mai bune servicii. Este un proiect ce inseamna un control european al mijloacelor de transport în comun, și anume sistem automat de taxare cu card contactless, sistem de informare a călătorilor, sistem de supraveghere video în stațiile Regiei Autonome de Transport (RAT), sistem de management al vehiculelor, sistem de prioritizare autovehicule transport public în intersecțiile semaforizate, centru de comandă și dispecerat modern. Pentru a veni în sprijinul călătorilor, sistemul va funcționa gradual, în decurs de trei luni, timp în care va rămâne și sistemul de taxare cu bilet. Începând de luni, acest sistem va funcționa pe linia 20 Brașov-Poiana Brașov, și etapizat îl vom introduce pe toate rutele", a declarat administratorul public al municipiului, Miklos Gantz, pentru Agerpres.

Directorul general al RAT Brașov, Radu Cristian, a precizat că cea mai importantă componentă a sistemului este disponibilitatea de comunicare între dispecerat și conducătorii mijloacelor de transport. “Pentru RAT Brașov este deosebit de important ca acest sistem să fie instalat în integralitatea lui și să funcționeze în beneficiul călătorilor. Cel mai important este faptul că există disponibilitate de comunicare între dispecerat și conducătorii mijloacelor de transport, în cazul în care există accidente pe traseu sau trafic aglomerat la orele de vârf. Totodată, călătorii sunt informați despre sosirea mijloacelor de transport în stații, prin intermediul celor 119 stații dotate cu panouri electronice. Important este să ne asigurăm că sistemul funcționează și treptat în următorii ani să ne extindem și în celelalte stații mai încărcate de pe raza municipiului, din cele peste 400 existente în prezent", a explicat directorul general al RAT.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră