Proiect: Defăimarea socială, sancţionată cu amenzi între 1000 şi 60.000 de lei

27 Sep 2015
Proiect: Defăimarea socială, sancţionată cu amenzi între 1000 şi 60.000 de lei
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a iniţiat un proiect de lege, depus la Parlament, în care propune sancţionarea cu amendă a defăimării sociale. Scopul actului normativ, este, conform iniţiatorului, crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umană şi toleranţa faţă de diferenţele de grup.

Organizația neguvernamentală Expert Forum atrage însă atenția că un asemenea demers este menit să îi intimideze pe jurnaliști, cei care fac dezvăluiri despre politicienii corupți.

Astfel, pentru defăimarea socială a unei persoane fizice, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 30.000 de lei, iar în cazul unui grup social, acestea ar putea fi de maxim 60.000 de lei, informează Europa FM.

Persoana care se consideră vizată de defăimare socială poate formula, în faţa unui judecător, o cerere pentru acordarea de despăgubiri, în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei, dosarul fiind însoţit de probe, inclusiv audio-video, date statistice.

Pentru aplicarea acestei legi, ar urma să fie creat un departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, respectiv Departamentul pentru Promovarea Demnităţii Umane şi Toleranţei.

Dragnea mai propune ca radioul și televiziunea publice să fie  obligate să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar scolile să adopte un „plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării”.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră