Pentru prima dată în istoria Bisericilor creştine: Papa Francisc se întâlneşte cu Patriarhul Kirill al Moscovei

05 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Pentru prima dată în istoria Bisericilor creştine: Papa Francisc se întâlneşte cu Patriarhul Kirill al Moscovei

Paul al VI-a a sperat, Ioan Paul al II-lea a făcut totul pentru aceasta, Papa Francisc se va întâlni, la 12 februarie, în Cuba, în drumul său spre Mexic. Întrevederea dintre episcopul Romei și patriarhul Moscovei va avea loc în Cuba, unde papa Francisc va face o escală înainte de a merge în Mexic pentru o călătorie apostolică și unde patriarhul Kirill se va afla în vizită oficială. Întâlnirea cuprinde un colocviu personal pe aeroportul internațional José Martí din Havana și se încheie cu semnarea unei declarații comune.

”Această întâlnire dintre întâistătătorul Bisericii catolice și cel al Bisericii ortodoxe ruse, care a fost pregătită cu mult timp înainte, va fi prima din istorie și va marca o etapă importantă în relațiile dintre cele două Biserici”, se afirmă în comunicatul de presă.

”Sfântul Scaun și Patriarhatul Moscovei își exprimă urarea ca întâlnirea să fie și un semn de speranță pentru toți oamenii de bunăvoință”. Cele două Biserici, se citește în finalul comunicatului, ”îi îndeamnă pe toți creștinii să se roage cu înflăcărare pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze această întâlnire pentru ca aceasta să aducă roade”.

AFP transmite că, pe aeroportul din Havana, ce doi prelaţi vor aborda probleme ecleziale, ale creştinilor din Ţara Sfântă, subiecte privitoare la Ucraina, care, de-a lungul timpului, au înăsprit foarte mult relaţiile între cele două biserici creştine. Este posibil să se discute şi despre o eventuală călătorie a Papei Francisc la Moscova. În special după căderea Zidului Berlinului, Biserica greco-catolică (Biserică orientală unită cu Roma, dar cu modul de derulare a liturghiei şi cultului mai apropiate de ortodoxie) foarte persecutată în regimul comunist, şi-a regăsit vigoarea, fiind foarte puternic susţinută de Ioan Paul al II-lea.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră