Jumătate de ţară intră sub Cod galben şi portocaliu de ninsori şi viscol

17 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Jumătate de ţară intră sub Cod galben şi portocaliu de ninsori şi viscol

ANM a emis trei avertizări valabile de miercuri până joi seara. În acest interval, în peste jumătate de ţară vor fi ninsori abundente, vânt şi viscol.

Astfel, începând de miercuri, 17 ianuarie, ora 14.00, până joi, 18 ianuarie, ora 22.00, mai multe judeţe din ţară vor fi sub Cod galben. În zona de munte va ninge însemnat cantitativ și se va depune un strat consistent de zăpadă.

În după-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitații mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.

În a doua parte a nopții de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) și în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei și pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în sud, centru, est și la munte, unde vor fi rafale de 50...70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea și pe crestele montane înalte, 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

În sudul, sud-estul și centrul țării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.

ANM a emis un cod portocaliu, valabil de miercuri 17 ianuarie, ora 18.00, până joi18 ianuarie, ora 20.00, când în Munții Banatului, Carpații Meridionali și Carpații de Curbură vor fi vânt puternic, viscol, zăpadă troienită.

Viteza vântului la rafală va depăși 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea și troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Un alt cod portocaliu intră în vigoare joi, 18 ianuarie, la ora 01.00 şi va fi valabil 16 ore. 18 ianuarie. Vor fi vânt tare şi ninsori viscolite în județele Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea și zona joasă a județelor Neamț și Bacău;

În județele Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Tulcea și în zona joasă a județelor Neamț și Bacău, vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75...85 km/h și temporar va ninge viscolit.

Prefectul de Vaslui a avertizat populaţia privind codul portocaliu de ninsori, iar premierul interimar Mihai Fifor crede că nu sunt probleme. 

"În momentul de faţă avem 23 de judeţe care se află sub avertizare de cod galben de ninsori şi de intensificări de vânt. Aseară am făcut o analiză împreună cu ministrul Carmen Dan la Ministerul de Interne şi am evaluat situaţia şi nu cred că sunt probleme. De asemenea, am ţinut legătura în permanenţă cu domnul secretar de stat Dragoş Titea de la Ministerul Transporturilor. (...) Insist în continuare să fiţi foarte atenţi la ce se întâmplă şi să încercaţi să nu avem niciun fel de problemă", a spus Fifor, miercuri în şedinţa de guvern.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră