„Tânărul jihadist“ din Craiova, din nou în atenţia procurorilor DIICOT

08 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
„Tânărul  jihadist“ din Craiova, din nou în atenţia procurorilor DIICOT

 

Potrivit unor surse judiciare, tânărul va fi adus la sediul DIICOT din București pentru a fi audiat. În decembrie 2015, Constantin Luigi Boicea, în vârstă de 17 ani la acea vreme, a fost pus sub acuzare și reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzut de art. 332 alin. 4 din Legea nr. 535/2004- privind prevenirea și combaterea terorismului. El a fost apoi eliberat și cercetat în libertate sub control judiciar, după ce a fost supus unei expertize psihiatrice.

Anchetatorii au stabilit că el a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice și convertirea la islam, aderarea la ideologia radicală islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic. După convertirea la islamism, Constantin Luigi Boicea și-a schimbat stilul de viață, izolându-se de societate și familie, identificându-se cu Statul Islamic și vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ținută specifică musulmanilor și să se afișeze pe rețelele de socializare cu însemnele Statului Islamic, potrivit agerpres.ro. 

CITIŢI ŞI: ANALIZĂ. Psihologul Tudorel Butoi, despre Luigi Constantin Boicea, jihadistul minor din Craiova: „Are o atracţie către comportamentele de tip sadic“

 

Procurorii mai spuneau că tânărul și-a arătat "disponibilitatea" pe rețelele de socializare de a deveni martir pentru Statul Islamic, atât prin deplasarea în zonele în care ISIS acționează, pentru a lupta alături de membrii acestei structuri, cât și prin sacrificiul său în state din Europa la ordinul membrilor Statului Islamic.În acest sens, el s-a interesat de modul în care poate achiziționa arme, model AK, grenade, veste antiglonț și a studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă.

 

CITIŢI ŞI: PRIMELE DECLARAŢII. Ce spune mama lui Boicea Luigi Constantin, susţinător ISIS: “era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia“

De asemenea, tânărul din Craiova mai era acuzat că a promovat în mediul online doctrina radical islamistă prin postarea unor opinii, imagini, înregistrări audio/video reprezentând acțiuni de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic, respectiv decapitări și incendieri de persoane, execuții prin împușcare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră